Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Trojzemí se bude v neděli protestovat proti rozšiřování Turówu

V neděli v pravé poledne začne na Trojzemí mezinárodní protest proti rozšiřování dolu Turów. Součástí bude i sjezd řeky do Německa.

V rámci protestu dají občané najevo svůj nesouhlas s plánovaným rozšiřováním polského hnědouhelného dolu Turów. Díky místu konání se protest uskuteční současně na české, polské i německé straně.

„Na setkání promluví například hejtman Libereckého kraje hejtman Martin Půta a obyvatel z těžbou ohrožené vsi Uhelná, Milan Starec. Za německé účastníky pak například evropská poslankyně Anna Cavazzini a za polské Malgorzata Tracz, poslankyně Sejmu,“ informoval za hnutí Greenpeace Luboš Pavlovič.

Bližší informace k události najdete ZDE.

Následně je připraveno sjíždění řeky Nisy do Hirschfelde. Připraveno je i zapůjčení vybavení, je nutné se ale zaregistrovat. 

Organizátoři chtějí nejen zabránit další těžbě, ale také podpořit přechod od těžby uhlí k čisté a udržitelné energetické budoucnosti. „Již nyní stéká do dolu Turów podzemní voda z české strany a rozšíření těžby s sebou přináší další ohrožování vodních zdrojů, znečišťování ovzduší i ničení globálního klimatu. To musí podle organizátorů setkání skončit,“ dodal Pavlovič.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Turów, Liberecký, Greenpeace, Důl Turów, těžba, protest, Německo, Małgorzata Traczová, Anna Cavazzini, Martin Půta, Sejm, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Trojzemí se bude v neděli protestovat proti rozšiřování Turówu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.