Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úpravy Tajchu potrvají pět let. Proběhnou v pěti etapách a vyjdou na sedm milionů

Aby se stal Vesecký rybník, neboli Tajch, důstojným místem pro rekreaci, tak to je přáním lidí z širokého okolí už roky. Rybník se stal jedním z předvolebních témat posledních voleb, žádné rychlé řešení se ale nekonalo. Město nyní oznámilo, že v příštích pěti letech bude okolí Tajchu postupně revitalizovat. První etapa z pěti proběhne už letos. Celá revitalizace ale má jeden háček, souvisí totiž s opravou hráze a odbahněním rybníka, což má na starosti Povodí Labe. Jeho plán je mít hotovo v roce 2025 a od toho se odvíjí i plány města.

Pro celé území vznikla krajinářsko-architektonické studie od architektů IUCH. Lidé by se na Tajchu tak mohli dočkat nových vstupů do vody, ale třeba i lesního amfiteátru, upravené pobytové louky, nových posezení nebo pozorovatelny u mokřadu.

První etapa z pěti má proběhnout ještě letos a týkat se bude právě pobytové části a také leckdy divokého parkování. „První etapa činí milion korun, to jsou záležitosti týkající se sluneční louky. Chceme upravit parkování a doplnit mobiliář,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové).

„V dalších etapách by šlo o pěší cesty, povalové chodníky, mostky a přístup k vodě. Vznikla by také přístupová asfaltová cesta,“ dodal.

Jednotlivé etapy jsou ale také spojené s opravou hráze rybníka a jeho odbahnění. Podle Zámečníka ale práce běží. Povodí Labe připravuje dokumentace na rekonstrukci hráze a odbahnění rybníka. „To, co slíbili, konají. Veškeré práce mají být dokončené do roku 2025,“ doplnil primátor.

Zda ale opravdu vše půjde podle harmonogramu, toho se obává opoziční zastupitel Jindřich Felcman. „Poté, co současné vedení Liberce rozhodlo o předání Tajchu na Povodí Labe, nemá město odbahnění Tajchu a opravu hráze ve svých rukou. Musí čekat, jestli se k tomu Povodí Labe kdy dokope. Tímto neříkám, že to nemůže vyjít, a budu rád, když to všechno dobře dopadne. A nebude se to táhnout jako například stále odkládaná a protahovaná rekonstrukce hráze přehrady,“ napsal na facebooku.

Na místě by se mělo vyřešit parkování, město by ale rádo auta udrželo na parkovišti areálu ve Vesci. „Předpokládaná režimová opatření motorizované dopravy a pro motorizované rekreanty, kteří přijíždějí ze vzdálenějších míst, preferují využívání velkokapacitního parkoviště u blízkého veseckého sportovního areálu. Z hlediska pěších se předpokládá začlenění významných přístupových cest a údržba okružní cesty kolem rybníku,“ doplnil Jiří Janďourek z Kanceláře architektury města.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM

Štítky tajch, vesecký rybník, revitalizace, rybník, oprava, Povodí Labe, parkování, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Facebook, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravy Tajchu potrvají pět let. Proběhnou v pěti etapách a vyjdou na sedm milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.