Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec se snaží prodat bývalé sanatorium v Machníně za dvacet milionů. Nepřišla ani jedna nabídka

Neúspěchem skončila snaha Liberce prodat zchátralý zámeček v Machníně,v němž bylo za minulého režimu vyhlášené dětské oční sanatorium. Město požadovalo minimálně 20,2 milionu korun. Nedostalo ale ani jednu nabídku, přestože registrovalo zhruba 40 zájemců. Radnice chce soutěž vypsat znovu, informoval vedoucí odboru kancelář primátora Jiří Mejsnar.

„Máme v plánu ale nejprve oslovit lidi, kteří se nám ozvali se zájmem, co se jim na tom nezdálo. Zda jim to přišlo drahé nebo vadila výše kauce či zda tam byl jiný důvod," dodal Mejsnar. Kauce byla stanovená na částku 300 tisíc korun, podmínkou bylo zároveň předložit záměr využití areálu. Zájemci o zámeček na okraji města byli z řad velkých developerů, realitních makléřů i soukromých osob. O areál se zajímal i jeden šlechtický rod.

Bývalé oční sanatorium je situované u silnice z Chrastavy do Kryštofova údolí. Jde o slunný rovinatý areál se stromy a přístupem k řece, který je zčásti oplocený masivní historickou zdí. Je z něj výhled na zříceninu hradu Hamrštejn. Zámeček známý i pod názvem Kleinertova vila býval honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku, dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Jako rodinné sídlo ho zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země.

Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo zámeček společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec zámeček a další budovy v roce 2019, využití pro něj nemá.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky reality, správa, Liberec, machnín, sanatorium, Liberec XXXIII-Machnín, Adolf Schwab, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

20 000 000 by jim za to dal magor. Magor magorům z města.

Středa, 28. dubna 2021, 18:51Odpovědět

Novotny Jiri

Město to prodalo dvoum doktorům , ty se to snažili prodat , hold neprodali , nechali to takhle schatrat , jeho vyrabované , zatéká tam , ploty chybí , já se divím že to někdo nezapálil . A nikdo jim nepoděkoval jak se o to pěkně starali , ještě to město od nich koupilo snad spátky . Připadá mi to jak se zbavit vyhlášeného dětského sanatoria , skoro jako privatizace . Ale takových starých víl bje nebo bylo na Liberecku víc .

Pátek, 23. dubna 2021, 17:11Odpovědět

Liberec se snaží prodat bývalé sanatorium v Machníně za dvacet milionů. Nepřišla ani jedna nabídka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.