Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalé Wolkerovo sanatorium je na prodej. Cenovka tajemné lesní vily je čtyřiadvacet milionů

Po dlouhých letech chátrání se kolem Lesní vily na svazích pod Výšinou něco děje. Objevila se v nabídce prodeje realit. Cena je stanovena na čtyřiadvacet milionů korun. Bývalé Wolkerovo sanatorium je od devadesátých let prázdné a čeká na rekonstrukci a nové využití.

Lesní vila se v nabídce objevila teprve před pár dny. „Jedná se o nádherný pozemkový areál, který je umístěn ve svahu s terasovitým odskokem. V horní části jsou další dva domy, které sloužily pro zaměstnance,“ uvádí realitní makléř Tomáš Chrástil.

Objekt má i rozsáhlý pozemek, celkem jde o více než osm tisíc čtverečních metrů. „Všechny objekty v areálu jsou před kompletní rekonstrukcí,“ dodal makléř.

Objekt z počátku dvacátého století si nechal postavit liberecký továrník Heinrich Liebieg podle návrhu architekta Jakoba Schmeissnera. Původně šlo o letní sídlo rodiny. Liebieg vilu odkázal svým opatrovnictví a po jeho smrti připadla městu. Od roku 1920 tu byla zotavovna, během války pak župní školící středisko NSDAP. Po válce tu vzniklo plicní sanatorium, později zde byla dětská psychiatrie. 



Ta skončila v roce 1993 a s objektem to šlo z kopce. Od města ho po letech koupila společnost IBERUS. „Dům patří investorovi, jehož záměry jsou dost nejasné, s tím těžko něco naděláme,“ okomentoval v roce 2013 pro Drbnu liberecký architekt Filip Landa

Jméno firmy IBERUS nejspíš mnoha Liberečákům něco řekne. A není to moc pozitivní. Jako jednatel firmy působil Jiří Zeronik, který se nakonec hned kvůli několika kauzám objevil u soudu. Jednou šlo o směnu pozemků města, jindy zase o jednu z největších korupčních kauz v Libereckém kraji – opravu kostela sv. Máří Magdalény, kterou sám Zeronik u soudu označil za cinknutou. Místo kostela mělo vzniknout Centrum geotermální energie, projekt chtěl využít miliony z evropských dotací, už několik let je ale u soudu, kde je obviněn třeba i hejtman Martin Půta.



Firma IBERUS je ale od roku 2014 v likvidaci a bylo jasné, že vilu nečeká nic pozitivního ani dál. V roce 2018 byl jako likvidátor zapsán Petr Kuchař z Kolína a i realitka ATOM REALITY sídlí v Kolíně.

Co by v Lesní vile mohlo vzniknout? Nový majitel bude mít jistě vlastní vizi. „Pokud se budeme bavit v rovině teoretických až utopických nápadů, byl by vzhledem k poloze stavby ideální návrat sanatoria,“ nabídl Landa. „Vzhledem k dispozici domu si také umím představit, že by objekt získala nějaká instituce, ať už veřejná či soukromá, dalo by se zde například zřídit školicí středisko nebo detašované pracoviště nějaké vysoké školy,“ dodal architekt.

Lesní vila se stala také dějištěm románu Miroslava Stuchlého s názvem Waldvilla. V centru příběhu stojí právě tajemná Lesní vila, která se stala němým svědkem přelomových dějinných okamžiků a v jejímž stínu došlo k několika vraždám.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atom Reality a Prázdné domy

Štítky sanatorium, wolkerovo sanatrium, lesní vila, Liebieg, iberus, vila, dům, architekt, Národně socialistická německá dělnická strana, Marie Magdalena, Martin Půta, Petr Kuchař, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vidím to na takovou neřešitelnou únikovku po vzoru Kostky či Únikové hry pro hovada z města a kraje...

Čtvrtek, 30. září 2021, 23:59Odpovědět

Bývalé Wolkerovo sanatorium je na prodej. Cenovka tajemné lesní vily je čtyřiadvacet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.