Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Piráti se postavili proti česko-polské smlouvě týkající se dolu Turów. Na jejím uzavření se ale nic nemění

Vládní Piráti se ve stranickém hlasování většinově postavili proti česko-polské smlouvě o řešení vlivu těžební činnosti v příhraničním dole Turów. Podle většiny hlasujících byla smlouva, kterou začátkem února podepsal premiér Petr Fiala (ODS) s polským protějškem Mateuszem Morawieckým, projednávána utajeně a tedy v rozporu se základními principy transparentnosti. Výsledky hlasování strana oznámila na webu. Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš následně sdělil, že výsledek hlasování respektuje. Podle něho je hlasování deklaratorní, takže nemá a nemůže mít právní vliv na uzavřenou smlouvu. Také by preferoval otevřenější postup při přijímání smlouvy.

„Česká pirátská strana je proti dohodě o řešení vlivu těžební činnosti v dole Turów uzavřeného premiérem Fialou a premiérem Morawieckim a proti utajenému způsobu projednání popírajícímu základní principy transparence," stojí v usnesení, které pro které hlasovalo 252 z 367 hlasujících. Ukončit projednávání bez přijetí usnesení chtělo 108 Pirátů. Hlasování se uskutečnilo od pátečních 10:00 do pondělních 22:00.

Hlasování vyvolala během únorového celostátního fóra Pirátů část z nich mimo jiné s odkazem na to, že neveřejné projednávání dohody a její až pozdější zveřejnění porušily zásady strany, mezi které patří co největší transparentnost.

Špatný a nezákonný vtip, zní od hranic. Dohoda o Turówu zklamala místní

Ještě horší dohoda, než jsme se obávali. Tak komentují dohodu o hnědouhelném dole Turów mezi Českem a Polskem zástupci lidí, kteří žijí v dolem postižené oblasti. Podle nich stáhne česká vláda žalobu, která měla velkou šanci na úspěch, výměnou za...

Bartoš uvedl, že hlasování je deklaratorní, takže nemá a nemůže mít právní vliv na uzavřenou smlouvu. „Strana vnímá jako problém, že byla dohoda projednána narychlo a uzavřeně. Rozhodnutí členské základny respektuji a rozumím mu. I já jsem říkal, že bychom jako Piráti preferovali otevřenější postup a apeloval alespoň na rychlé zveřejnění smlouvy," uvedl Bartoš.

Transparentnějším postupem a zapojením širší odborné veřejnosti by se podle Bartoše předešlo dohadům či nejasnostem, které nyní panují. „Kvůli uzavřenému režimu nebylo navíc možné detaily dohody šířeji konzultovat s našimi specialisty vyjma Libereckého kraje, ale spoléhat se hlavně na informace od ministerstva životního prostředí a resortních právníků, podle kterých jsme v dobré víře hlasovali," řekl.

Podzemní bariéra vodu nezadrží. Dohoda o Turówu je v rozporu se zákony, varují právníci

Zatímco česká vláda doufá v brzkou dohodu s Polskem, platforma Společně pro vodu a právní experti z Frank Bold upozorňují na to, že dohoda je v rozporu s českými i evropskými zákony. Navíc jediným opatřením před ztrátou vody je dle aktuálně...

Polsko na základě smlouvy poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Podle Fialy ani ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) by Česko nemělo zaručeno lepší podmínky smlouvy ani v případě, že by soud vyhrálo.

Smlouvu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD, podle nichž je dohoda pro ČR nevýhodná a vláda ji uzavřela ukvapeně.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, jednání, dohoda, premiér, fiala, půta, morawiecki, piráti, smlouva, Důl Turów, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, Petr Fiala, Mateusz Morawiecki, ODS, Česko, Anna Hubáčková, Liberecký kraj, Soudní dvůr Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti se postavili proti česko-polské smlouvě týkající se dolu Turów. Na jejím uzavření se ale nic nemění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.