Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ubytování pro uprchlíky. Hotely Pytloun ubytovaly od začátku krize kolem padesáti uprchlíků, přidávají se další

Hotelová síť Pytloun hotels ubytovala od začátku krize kolem 50 uprchlíků z Ukrajiny, zatím zdarma. Náklady na jejich ubytování pomáhají pokrýt tržby od běžných hostů, řekl majitel řetězce Lukáš Pytloun. Schválený příspěvek 250 korun na osobu nepokryje podle něj náklady na ubytování v hotelích vyšší kategorie, zajímavý by ale mohl být pro provozovatele penzionů nebo turistických chat, kde jsou náklady nižší. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) je v Libereckém kraji v takových zařízeních přes 23 tisíc lůžek.

Vláda dnes schválila příspěvek na dočasné nouzové přístřeší 200 korun za osobu a noc bez ohledu na to, zda půjde o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude stát přispívat až 250 korun. Ministři počítají s tím, že částku ještě navýší kraje. Dvě třetiny příspěvku by tak dával stát a třetinu kraj, v takovém případě by příspěvek na osobu a noc mohl dosáhnout až 375 korun. „Nebudeme to ale dávat plošně, budeme jednat o ceně s jednotlivými ubytovateli," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Pytloun počítá s ubytováním uprchlíků i dál, nabídnout pro ně chce penzion v Harrachově, kde je zhruba 40 míst. „K dispozici je tam i kuchyně, to je pro ně přijatelnější než dlouhodobě bydlet v hotelu, kde si ani uvařit nemohou," doplnil. Náklady na ubytování v hotelu vyšší kategorie navíc podle něj přesahují 1000 korun na noc. A to třeba v libereckém Imperialu jsou podle něj bez ohledu na několikanásobně vyšší náklady na energie ceny o 20 procent nižší než byly před covidem.

Pytloun reaguje na kritiku kvůli neubytovávání Rusů. Budeme to řešit případ od případu, říká

Síť hotelů Pytloun přišla ve čtvrtek s iniciativou, že nebude ubytovávat ruské a běloruské hosty kvůli napadení Ukrajiny. Strhla se velká vlna reakcí, z velké části negativních. Pytlounovi bylo vyčítáno, že jde o kolektivní vinu. Majitel hotelů...

Desítky ukrajinských žen s dětmi našly ubytování také například v rekreačním areálu společnosti Mountain Air v jizerskohorském středisku v Rejdicích. „Zajišťujeme jim nejen ubytování, ale i plnou penzi, zatím nám za to nikdo nic nedal," řekl provozovatel Martin Martínek. Schválený příspěvek by podle něj mohl náklady pokrýt. „Bude to ale tak akorát, je konec zimy a my musíme nechat naplnit zásobníky na plyn a ten šel oproti loňsku výrazně nahoru," dodal.

V krajském asistenčním centru v Liberci odbavili od začátku března, kdy se otevřelo, už více než 5850 uprchlíků před ruskou invazí na Ukrajinu, přes polovinu tvořily děti. Hasiči už museli zajistit ubytování pro 1320 Ukrajinců, to je víc než pětina. Uprchlíků, kteří bydlení nemají, přitom přibývá. Podle hejtmana bude kraj ubytovatele oslovovat s nabídkou. „Doufám, že se nám touto cestou podaří nasmlouvat dost velkou kapacitu, jinak bychom jim to v rámci nouzového zákona museli nařídit," řekl Půta.

Liberecký hejtman není příliš nakloněn ubytovávání uprchlíků v tělocvičnách. „Myslím, že je potřeba obsadit nejdřív všechny volné kapacity státní, pak krajské a potom obecní a vedle toho nasmlouvat co nejvíc těch soukromých. Tělocvičny jsou až poslední nouzová věc. Uvažujeme také o objednání nějaké kapacity v mobilních buňkách, které mají tu výhodu, že teď mohou fungovat v Česku, a až to skončí, tak je můžeme darovat Ukrajině jako náhradní bydlení. Když člověk vidí ta města, tak tam také nebudou mít kde bydlet," dodal liberecký hejtman.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, hotely, boje, vláda, hospodářství, firmy, Pytloun hotels, Liberecký kraj, uprchlík, Lukáš Pytloun, Český statistický úřad, hotel, Martin Půta, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ubytování pro uprchlíky. Hotely Pytloun ubytovaly od začátku krize kolem padesáti uprchlíků, přidávají se další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.