Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spor o pozemek v průmyslové zóně. Na louce u rodinných domů vyroste výrobní závod

Zajímavá diskuse se odehrála na facebookovém účtu opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL). Ten si posteskl, že v Pilínkově zmizí jedna z posledních luk, na které vyroste výrobní závod. Pozemek je totiž posledním volným v průmyslové zóně JIH. A právě to se začalo řešit, do diskuse se zapojili místní, zástupce firmy, která bude stavět i náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK), který zastavění pozemku prosazoval.

„Tahle louka je důležitá - odděluje průmyslovou zónu od domů v ulici Černého a mne by nikdy nenapadlo, že se má průmyslová zóna rozšířit až sem,“ uvedl Jaromír Baxa. Podle něj měl domy chránit alespoň zelený pás. „I ten vzal s novým územním plánem za své,“ dodal zastupitel.

Na pozemku vyroste výrobní závod firmy Hengst Filtration, která se sem přestěhuje z Vesce. Podle Šolce bude mít v místě i inovační centrum. Pracovat zde má téměř tři sta lidí. Zastupitelé dohodu města s firmou přitom schválili už v prosinci, a to bez jakékoliv diskuse.

„Náměstek primátora Jiří Šolc zastupitelstvem protlačil smlouvu s investorem, aniž by se byť jen slovem zmínil o tom, co dohoda bude znamenat pro lidi okolo, nebo dal k materiálu mapu, ze které by jasně vyplývalo, kde má hala stát,“ vadí Baxovi.

Podle Šolce jde ale o pozemek v průmyslové zóně, který má průmyslem být zastavěn. „Firma splnila všechny podmínky Kanceláře architektury města, mají oddělující pás zeleně, veřejně přístupný prostor jezírka. To, že udělají roky poptávaný chodník o tom už nemluvě,“ myslí si náměstek.

Místním obyvatelům z ulic Rampasova a Černého se výrazně zhorší kvalita života. Ti z ulice Černého budou mít ze tří stran průmyslové objekty, ze čtvrté strany pak mají železniční koleje. „Nikdo z dotčených občanů dnes neočekává, že tam zůstane zelená plocha. Ale při jisté snaze lze uvažovat například o směně parcel a zástavbě rodinnými domy nebo o šetrné průmyslově administrativní zástavbě. Což o firmě Hengst Filtration nelze říci,“ myslí si Stanislav Šetina.

Na posledním volném pozemku v průmyslové zóně Jih vyroste nový závod. Firma zpřístupní retenční nádrž ke koupání

Na posledním volném pozemku v průmyslové zóně Liberec - Jih vyroste nový výrobní závod firmy Hengst Filtration. Bude tam mít i inovační centrum, informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) s tím, že se radnice s firmou...

Výstavbu na posledním pozemku průmyslové zóny Jih brání HR manažer Jiří Véle. „Naše firma zajišťuje a do budoucna bude zajišťovat obživu až 280 rodinám, což určitě není zanedbatelné číslo. Náš projekt byl schválen všemi dotčenými orgány včetně orgánů ochrany ŽP, a k tomu jsme se zavázali i k vybudování veřejně přístupné části našeho pozemku s parkovou úpravou a vybudování další občanské infrastruktury pro obyvatele Pilínkova,“ uvedl.

Baxovi ale vadí přístup města, které místní staví před hotovou věc. „Z jednání s občany Pilínkova zřejmé, že evidentně neproběhla žádná diskuse s občany Pilínkova z ulic Černého a Rampasova, kterých se výstavba bezprostředně dotkne. Tento způsob při přípravě zásadních záměrů v území kritizujeme dlouhodobě. Nesouhlas občanů, kteří bydlí v místě, kam se chcete přestěhovat, je přece potřeba brát vážně,“ zamýšlí se opoziční zastupitel.

Celá výstavba má navíc ještě jeden problém. Město totiž projekt s investorem domlouvalo v parametrech starého územního plánu. Podle nového by ale původní projekt neprošel. „Stavebník nedostal včas stavební povolení a nová fabrika by měla být menší, než bylo původně zamýšleno," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). I to ještě bude muset řešit zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Relia Reality

Štítky pozemek, průmyslová zóna, hnegst filtration, lvz, liberec, baxa, šolc, továrna, Jiří Šolc, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí, Pilínkov, Jaroslav Zámečník, Vesce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

To je hrozné, fabrika a fabrika a zase fabrika. Kde chtějí vzít lidi? Jedině ze zahraničí a kde budou bydlet? To je fakt neskutečný!

Středa, 4. května 2022, 07:01Odpovědět

Spor o pozemek v průmyslové zóně. Na louce u rodinných domů vyroste výrobní závod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.