Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ohrožené tisy vrací spolek zpět do naší krajiny. Vysadil jich další tisícovku

Od Rychnovska až po Doksy. Tam všude vysadili lidé z neziskového organizace Čmelák z Liberce sazenice ohrožených stromů tisu. Přitom v současné době jich v rámci kraje vzrostlých ani tolik nenajdeme.

„Tisy sázíme ve skupinkách po 25 kusech. Tisíc sazenic, to je 40 lesních lokalit po celém kraji,“ řekl Jiří Antl, koordinátor projektu, a upřesňuje: „Zaměřujeme se především na lesy mimo zvláště chráněná území, které jsou jinak mimo hlavní pozornost ochrany přírody.“

Malé sazenice přitom lidé ze Čmeláku pěstují ve vlastních školkách z vlastních semen. Po vysazení do lesa jsou všechny sazenice chráněny oplocenkami, aby je neokusovala zvěř, protože jí tis velmi chutná, ač je jedovatý. „S tisem je to stejné jako se všemi ostatními vzácnějšími dřevinami v lese, bez ochrany si je přemnožená zvěř v lese najde a zničí,“ vysvětlil Jiří Antl.

Lidé z neziskovky se přitom nezaměřují pouze na výsadku tisů, ale také hledají a mapují ty vzrostlé a současně vyhledávají místa, kam se daly nové stromky vysadit.

Záchraně tohoto ohroženého stromu se spolek Čmelák věnuje již 25 let a za tu dobu vrátil do krajiny už okolo 2000 sazenic této vzácné dřeviny. Většině z nich se dobře daří; přestože jde o nejpomaleji rostoucí dřevinu u nás, některé vysazené sazenice mají už přes 2 metry.

„S výsadbou tisů Čmeláku hodně pomáhají dobrovolníci jak z řad veřejnosti, tak v rámci firemních teambuildingových akcí. Projekt můžete podpořit také nákupem dárkového certifikátu na e-shopu Čmelák. Vybrané peníze slouží jako další financování, bez kterého se projekt neobejde,“ dodal David Černý za spolek Čmelák.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čmelák

Štítky tis, výsadba, lesy, Liberec, Čmelák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohrožené tisy vrací spolek zpět do naší krajiny. Vysadil jich další tisícovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.