Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pietní místo u letiště je věnováno kardinálu Beranovi. Libereckou vilu už připomíná jen zbytek bazénku

V padesátých letech minulého století ve vile u libereckého letiště tehdejší Státní bezpečnost skoro dva roky věznila kardinála Berana. Vila poté ustoupila plánům na rozšíření letiště, ke kterému ale nikdy nedošlo. Místo bylo roky zarostlé, nyní ale prošlo úpravou a vzniklo zde i pietní místo.

U bývalé vily ve středu proběhlo pietní setkání k 54. výročí úmrtí kardinála Josefa Berana. „Na místě pohovořil a požehnal kříži pražský arcibiskup Jan Graubner. Za město Liberec Beranovu památku uctil primátor města Jaroslav Zámečník a náměstci Jiří Šolc a Petru Židek. Následovala mše v kostele sv. Antonína Velikého,“ uvedl mluvčí radnice Jan Král.

Josef Beran byl katolický duchovní a teolog, arcibiskup pražský, primas český a od roku 1965 kardinál. Ve vile u letiště strávil zhruba dva roky na počátku padesátých let. Vilu totiž využívala StB a kromě Berana zde nějaký čas byli internováni biskup Josef Hlouch nebo řádové sestry Evženie, Mladá a Konráda.

Kolem vily byla velká zahrada se zahradním bazénkem. Ten jediný dodnes vilu připomíná. Tedy spíš jeho zbytek. Ještě nedávno přitom bylo celé okolí zarostlé stromy a keři, bazének pak byl plný odpadků.

Příběhy domů: V tajemné vile dva roky věznili kardinála Berana

Dva roky života tu strávil v padesátých letech například kardinál Beran. Byl tu vězněný tehdejší StB. Jednou denně mohl strávit hodinu na vzduchu v rozlehlé zahradě o rozloze několika běžných parcel. Vila už ale dnes nestojí, byla v místech, kam...

Beran zemřel v roce 1969 a symbolicky se toho roku naplnil i osud vily, která byla zbourána, ustoupit měla rozšíření libereckého letiště. K tomu ale nikdy nedošlo a pozemek zarostl. Nyní na něm vzniklo pietní místo.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky tajemná vila, liberec, ostašov, kardinál beran

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní místo u letiště je věnováno kardinálu Beranovi. Libereckou vilu už připomíná jen zbytek bazénku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.