Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zastupitelé schválili více než miliardovou přestavbu bazénu, město si půjčí 750 milionů

Zastupitelé Liberce dnes definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.

„Je to nejdražší projekt rekonstrukce bazénu v Česku v historii," řekl opoziční zastupitel Jindřich Felcman (LOL). Za posledních 15 let se podle něj v zemi rekonstruovalo 67 veřejných bazénů a jen v jednom případě cena překročila půl miliardy korun.

Náměstek primátora Petr Židek (ODS) vysokou cenu zdůvodnil inflací, růstem cen stavebních prací i lidské práce. „Před třemi lety by to bylo 650 až 700 milionů," uvedl. Pouze dílčí opravy, jak to navrhovala opozice, by podle něj rekonstrukci jen oddálily. „Oprava by byla jen na krátký čas, rekonstrukce je minimálně na tři až pět desítek let," dodal. Kompletní opravu považuje pro bazén za nejrychlejší a nejefektivnější cestu.


Jaromír Baxa (LOL) se obává, že takto velký projekt omezí další investice Liberce. „Cokoliv nad půl miliardy je mimo finanční možnosti města," řekl. Loni Liberec na všechny své investice vydal zhruba 600 milionů korun.

Liberecký plavecký stadion na Tržním náměstí je z poloviny 80. let minulého století. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Opravu sportoviště potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Loni měl bazén přes 460 tisíc návštěvníků.

V plánu je takřka kompletní rekonstrukce areálu, která si vyžádá jeho uzavření na dva roky. Práce začnou nejdřív v lednu příštího roku. Podle dnes schváleného harmonogramu město počítá s tím, že v červenci začne hledat firmu, která stavební zakázku získá, a v prosinci vyhlásí vítěze soutěže.

Souhlasíte se schválenou rekonstrukcí bazénu za miliardu?

Celkem hlasovalo894 čtenářů

Rekonstrukci bazénu s odhadovanými náklady 1,3 miliardy hodlá město zaplatit částečně z úvěru. Vypsání výběrového řízení na jeho poskytovatele i dnes schválili zastupitelé. V plánu města je půjčit si 750 milionů korun. Zbývající náklady rekonstrukce bazénu by město rádo zaplatilo převážně z dotací. Zhruba po 150 milionech by chtělo získat z Libereckého kraje, Národní sportovní agentury a také z operačního programu životní prostředí.

Baxa se obává zvýšení zadlužení Liberce. Už nyní podle něj Liberec platí ročně na splátkách a úrocích kolem 200 milionů korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) je v možnostech města platit i za bazén. Podle něj to bude znamenat ve splátkách úvěrů ročně maximálně o 50 milionů korun více.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Liberec, bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili více než miliardovou přestavbu bazénu, město si půjčí 750 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.