Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec odmítá zálohování PET lahví. Znepříjemní to zavedený systém, vadí primátorovi

Zatímco stát připravuje nový systém zpoplatněného zpětného odběru PET lahví a plechovek, už teď je jasné, že minimálně některé obce budou proti. Například Liberec. Podle primátora města Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) současný systém funguje dobře a není potřeba ho měnit.

„Ročně máme v Liberci v oběhu zhruba deset milionů petek. Když si představíme, že každá na sebe váže pětikorunu, tak jsme zhruba na padesáti milionech korun, které budou obíhat v Liberci v PET lahvích, které už se nebudou nikdy naplňovat a řetězec je pak vykoupí a sešlápne, jako to dosud dělají občané,“ uvedl primátor.

Podle něj je současný funkční. „Je to beznákladový systém a my ho nahradíme systémem, kde bude jen v Liberci ročně obíhat padesát milionů korun a bude to znamenat další náklady na výkup,“ dodal.

Jste pro povinné zálohování PET lahví?

Celkem hlasovalo472 čtenářů

Nový systém zálohování PET lahví je přitom součásti programového prohlášení vlády. „Je to ve 13 dalších zemích EU. Chápu tu motivaci, ale ze strany města nám to znepříjemní zavedený systém,“ uvedl Zámečník.

Podle Zámečníka stojí systém sběru PET lahví a plastů město celkově ročně 12 milionů korun. Pět milionů pak dostává jako dotaci. V případě zavedené nového systému ale podle primátora město stejně neušetří. „Stejně sbíráme ve žlutých nádobách plasty,“ řekl.

Podle nového systému budou nově vybírat PET lahve obchodníci s plochou nad 50 metrů, a to i včetně čerpacích stanic. Nový systém pak chce ministerstvo životního prostředí spustit zhruba za dva roky. Záloha na jednu láhev by se měla pohybovat kolem 4 až 5 korun.

GLOSA: Povinně zálohovat PET lahve? Či nezálohovat? To je to, oč tu běží

V posledních měsících běží intenzivní debaty o povinném zálohování PET lahví a hliníkových plechovek. Stojí proti sobě dvě skvěle argumentačně vybavené lobbistické skupiny a někde uprostřed je spotřebitel. Povinné zálohování tlačí především velké...

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ale už dříve řekl, že zavedení zálohování nebude stát občany nic navíc, kromě záloh, které dostanou zpět. Systém podle něj také nemá narušit stávající systém třídění odpadů, ale doplnit ho. Poznamenal, že výrobci již dnes platí recyklační poplatky. „To, co už dnes platí, budou platit novému operátorovi," řekl.

Zálohování by podle Hladíka nemělo obce připravit o peníze z prodeje vytříděného materiálu. Dostanou podle něj "drobnou odměnu" v podobě manipulačního poplatku. Zároveň by měly také dostat část nevrácených záloh, které by se měly rozdělovat v poměru 15 procent pro obce a 85 procent pro operátora systému.

Zálohování propaguje i Iniciativa pro zálohování. Sdružuje firmy Coca-Cola HBC ČR a SK, Kofola, Mattoni, Heineken ČR a Plzeňský Prazdroj, které patří k největším výrobcům nápojů v Česku. Česko se ale podle ní chce vydat cestou, která není obvyklá v jiných zemích, s odkazem na plán ponechávání části nevybraných záloh obcím. „Zálohový systém funguje na neziskovém principu, neexistuje proto žádný důvod, proč by jakékoliv prostředky z něj měly financovat neduhy systému, který se přežil," uvedla mluvčí iniciativy Kristýna Havligerová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pet lahve, záloha, zálohované pet lahve, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Jaroslav

Primátor má pravdu. Zálohy v Německu mě neskutečně štvou, přestal jsem tam proto kupovat pití. Zálohování je jen další kšeft pro určité firmy. U nás je recyklování na velmi dobré úrovni a zálohy jsou naprosto zbytečné.

Pondělí, 3. července 2023, 13:51Odpovědět

Jiří Volek

Vážený pane liberecký primátore, běžte se poradit do sousedního Německa, jak jim tam zálohování PET lahví znepříjemňuje život, a zárověň se zeptejte jak mohou žít, když v neděli mají všechny obchody odjakživa zavřeno.

Sobota, 1. července 2023, 07:01Odpovědět

Liberec odmítá zálohování PET lahví. Znepříjemní to zavedený systém, vadí primátorovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.