Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nevhodné ke koupání je v Libereckém kraji Lesní koupaliště v Liberci

V Libereckém kraji se výrazně zhoršila kvalita vody v Lesním koupališti v Liberci. Po většinu léta byla výborná, nyní ale není vhodná ke koupání. Důvodem jsou nadlimitní hodnoty fekálního znečištění. V kraji jde o jedinou ze 34 sledovaných vodních nádrží, která je na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení. Zákaz koupání, tedy pátý stupeň, neplatí pro žádnou sledovanou vodní plochu. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Lesní koupaliště na úpatí Jizerských hor, které je bezplatně přístupné, bylo předtím naposledy nevhodné ke koupání na začátku loňského léta. Tehdy ke zlepšení kvality vody pomohly deště. Koupaliště je napájené z Jizerského potoka a problémy s kvalitou vody bývají hlavně v obdobích, kdy prší málo.

Kvalita vody v ostatních sledovaných nádržích v Libereckém kraji se nezměnila. Na třetím stupni tři nadále zůstávají Máchovo a Hamerské jezero na Českolipsku. U obou jsou důvodem sinice. Zdravotní problémy po koupání mohou mít citliví lidé, jako jsou těhotné ženy, děti nebo alergici. Hygienici i proto lidem doporučují, aby se po koupání v jezerech osprchovali.

Na druhém stupni jsou rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Zákupech, Sloupu v Čechách a Nedamově u Dubé na Českolipsku. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. Riziko možných zdravotních obtíží je sice malé, i pro ně ale platí doporučení hygieniků o sprchování po koupání.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, lesák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevhodné ke koupání je v Libereckém kraji Lesní koupaliště v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.