Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oblastní galerie chystá desetidenní festival. Oslaví tak deset let v lázních

Oblastí galerie Liberec (OGL) slaví v tomto roce desáté výročí v novém působišti, v budově bývalých městských lázní na Masarykově ulici. Jubileum chce oslavit desetidenním festivalem, jímž osloví nejen tradiční návštěvníky.

Letní festival odstartuje 13. června otevřením letní lázeňské výstavní sezony a vyvrcholí open-air tančírnou s nádechem přelomu 19. – 20. století.

Cílem je přilákat do galerie návštěvníky, kteří u nás doposud nebyli. Kromě tří velkých výstav chystáme speciální prohlídky s umělci nebo výtvarné dílny s umělci. Festival nabídne i propojení s exteriérem formou trhu, který naváže na oblíbený Design Days Reichenberg a bude v podobném duchu,“ přiblížil část programu ředitel OGL Filip Suchomel.

Vyvrcholením festivalu bude tak zvaná tančírna, jejímž prostřednictvím chtějí v galerii připomenout historické osobnosti, které stály u zrodu galerie i sběratelství na Liberecku a mají na svědomí i počátky galerijních sbírek. „Tančírnu proto chceme směřovat do historického duchu přelomu 19. a 20. století a využít k tomu prostor za zadním traktem naší galerie,“ přiblížil Suchomel.

Další mimořádnou událostí v rámci festivalu bude představení pavilonu Designblok Cosmos, který galerie do Liberce přiveze. „Lidé se s ním mohli setkat na Designbloku v loňském roce a na těch deset dní bude tady deset uměleckých děl významných autorů – sklářů, čímž se chceme propojit i s Křišťálovým údolím,“ vysvětlil ředitel galerie.

Designblok Cosmos představuje díla deseti českých špičkových sklářských designérů a do Liberce dorazí z první letošní prezentace z italského Milana, kde se předvede v dubnu na Design Week. Těšit se tak lidé mohou na díla Jakuba Berdycha, Lucie Koldové, DECHEM, Václava Mlynáře, Lukáše Nováka, Jiřího Pelcla, Jana Plecháče, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého a Maxima Velčovského.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ondřej Holub, Designblok 2023

Štítky Oblastní galerie Liberec, výročí, festival, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní galerie chystá desetidenní festival. Oslaví tak deset let v lázních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.