Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Mistrovství ČR vodicích psů nabídne napínavou soutěž i zábavu

Náměstí před libereckou radnicí a přilehlé ulice budou v neděli 9. června patřit nevidomým lidem a jejich vodicím psům. Koná se zde Mistrovství ČR vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové, které kromě samotného závodu přinese i zajímavý program pro veřejnost.

Závody vodicích psů se konají v Liberci od roku 2016 a od roku 2020 se zdejší pořadatelé ze spolku Život jde dál ujali organizace soutěže nejvyšší, tedy mistrovství republiky. „Od roku 2019 pořádáme závod s přízviskem Memoriál Simony Karlovcové. Jde o vzpomínku na nevidomou dívku z Jablonce nad Nisou, která se do závodu přihlásila jako první. Startu už se ale bohužel kvůli zdravotním problémům nedožila. Proto jsme se jí rozhodli vždy věnovat startovní číslo 1 a závodníci tak vždy dostávají až číslo dva,“ vysvětlila za pořadatele Marcela Vaňková.

Samotný závod pak prověřuje dovednosti a souhru pánů a jejich psů. Skládá se z klasické soutěže v poslušnosti a z druhé disciplíny, takzvané frekvence. Pes při ní musí svého pána provést předem danou trasou s běžnými překážkami a splnit několik úkolů, například najít dveře či přechod, označit začátek a konec chodníku, bezpečně obejít překážku na cestě a podobně.

Frekvence bude pro návštěvníky k vidění v ulicích a přilehlých budovách, poslušnost přímo na náměstí před radnicí. Zrakově znevýhodnění soutěžící a jejich vodicí psi musí dokázat, že se umí dobře orientovat a pohybovat za plného provozu nejen v ulicích rušného města.

Závodníky budou sledovat rozhodčí, Lenka Vaňková a Milan Dvořák ze Školy pro výcvik vodicích psů Brno a také Hana Hošková a Eliška Tyrolerová z Nadačního fondu Mathilda. Vítězové se mohu těšit na krásné skleněné ceny od skláře Lukáše Červeného z Floriánovy huti v Častolovicích, ale s prázdnou neodjede nikdo z účastníků,“ shrnul Roman Vaněk za pořadatelský spolek.

Zajímavý program je připravený i pro veřejnost. Závod již tradičně zahájí kapela Rachotband z libereckého Jedličkova ústavu. Stálý program nabídne možnost vyzkoušet si, jak náročné je orientovat se beze zraku. Zájemci můžou projít s klapkami na očích za pomoci bílé hole a pracovníků Tyflocentra Liberec. Zajímavá je i jízda poslepu na tandemovém kole.

Kompenzační pomůcky pro nevidomé představí společnost SPK Systém. Vystoupí nevidomí zpěváci Radek Žalud a Blanka Janečková. Nejen vodicí psy potěší firma Yogiees, která jim nabídne svá krmiva a pamlsky. Návštěvníky MČR vodicích psů čekají i ukázky fyzioterapie pro psy, canisterapie, dogdancingu, canicrossu a ukázky výcviku psů, které mimo jiné předvedou kynologové z OŘ PČR Liberec.  

Partnerem akce je i Crystal Valley, které přiveze na náměstí stan, kam bude lákat na skleněné korálkování.

Závod začíná v 9 hodin a potrvá do 16 hodin.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Život jde dál

Štítky MČR, nevidomí, soutěž, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství ČR vodicích psů nabídne napínavou soutěž i zábavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.