Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

V Turnově se koná krajský slet Sokolů. Nad jejich hlavami proletí i gripeny

Nadcházející tři dny budou v Turnově patřit Sokolům. Koná se tam krajský slet, který bude jedinečnou ochutnávkou pražského XVII. všesokolského sletu. Ten se koná v Praze na začátku prázdnin. Slet Libereckého kraje nabídne bohatý program od pátku 7. června do neděle 9. června. Na programu je i přelet gripenů.

Krajský slet Libereckého kraje se uskuteční v krásném prostředí, v srdci Českého ráje. Na diváky se těší 1500 cvičenců, a kromě deseti hromadných skladeb se můžou těšit na představení veškeré činnosti, kterou Sokol nabízí,” řekl Per Sádek, náčelník T. J. Sokol Lomnice nad Popelkou a sokolské župy Krkonošské-Pecháčkovy.

Nedělní den začne v 11 hodin prezentací sokolské činnosti na náměstí Českého ráje v Turnově. V poledne se uskuteční pietní akt u sochy dr. Miroslava Tyrše ve Skálově ulici. Sletové odpoledne bude slavnostně zahájeno ve 13 hodin na náměstí Českého ráje zdravicí hostů a pokračovat bude sletovým průvodem Skálovou ulicí na atletický stadion.

Na Městském atletickém stadionu Ludvíka Daňka v Turnově začne program od 14 hodin a před vystoupením cvičenců ze sokolských žup Ještědské, Jizerské a Krkonošské-Pecháčkovy, jejichž celky doplní sokolové z celé republiky, přijde překvapení. Diváci budou ve 14:05 svědky slavnostního přeletu vojenských stíhaček JAS-39 Gripen jako připomínky úzkého sepjetí Sokola a armády. Nad Turnovem by se měly objevit v letové hladině 300 metrů směrem od Ještědu k Troskám.

Sokolové tvořili základ Československých legií, které se zformovaly v Rusku. A bez legií by Tomáš Garrigue Masaryk nemohl prosadit vznik samostatného státu. A protože je slet aktuálně nejvýznamnějším svátkem a aktivitou sokolského hnutí, tak jsme si řekli, že se pokusíme zajistit pro turnovský slet poctu naší armády v podobě slavnostního přeletu nad atletickým stadionem, jako připomenutí a vyzdvižení těch nejužších vazeb mezi sokoly a naší armádou,” uvedl starosta Sokola Turnov Milan Hejduk.

Vystoupení hromadných skladeb bude předcházet několik sokolských akcí pro veřejnost. V pátek 7. června se od 18 hodin koná slavnostní mše za zdar krajského sletu v kostele sv. Mikuláše, v sobotu od 19 hodin si mohou přijít zájemci poslechnout koncert kapel Bodlák a Gorale pocta Čechomoru v turnovské sokolovně a následně od 21.30 hodin bude na atletickém stadionu k vidění ohňová show.

Podle starosty České obce sokolské Martina Chlumského jsou regionální slety velmi důležité. Propagují sokolské župy v místě jejich působení a upevňují jejich pozice v rámci kraje. „Sokol se dostane do povědomí veřejnosti a osloví nové zájemce o sportovní a kulturní činnost. Návštěvníci zažijí společně s námi atmosféru, která se opakuje jednou za šest let,“ dodal Chlumský.

Regionální slety jsou nedílnou a důležitou součástí XVII. všesokolského sletu. Vrcholem bude sletový týden v Praze od 30. června do 5. července 2024, na který z celého Česka přijede až 20 tisíc účastníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČOS

Štítky všesokolský slet, Sokolové, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově se koná krajský slet Sokolů. Nad jejich hlavami proletí i gripeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.