Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Liberec za solární elektrárny na 10 budov zaplatí 24 milionů, čekal výrazně víc

Liberec za vybudování solárních elektráren na střechách deseti městských budov zaplatí 24,2 milionu korun. Čekal výrazně vyšší částku, skoro 39 milionů. O zakázku projevilo zájem sedm firem, vyhrála společnost Baratech, informoval náměstek primátora Vojtěch Prachař (ANO). Podle něj jde o první krok k decentralizaci energetiky na území města.

„Je zapotřebí i v rámci komunitní energetiky, abychom začali budovat zdroje, abychom měli vůbec nějakou energii k sdílení a zároveň abychom energetickými úsporami motivovali další účastníky k následnému zapojení do energetiky Liberce. Abychom mohli využívat všech výhod sdílení energií v rámci města," řekl Prachař.

Liberec na instalaci deseti fotovoltaických elektráren získal dotaci 17 milionů z programu Modernizačního fondu ministerstva životního prostředí. Solární panely dostanou letos nebo v příštím roce střechy Šaldova divadla, domova seniorů ve Františkově, nového bytového domu Na Žižkově a školní budovy na sídlišti Broumovská a ve čtvrtích Rochlice a Ruprechtice. Prachař předpokládá, že ke sdílení využijí zejména energii získanou v letním období z panelů na střechách mateřských a základních škol. „Které tu spotřebu přes prázdniny nemají tak velkou, tak my ji využijeme v rámci městského majetku k pokrytí spotřeby v dalších objektech. To znamená nasdílíme si ji v rámci majetku města," dodal.

Deset solárních elektráren by ročně mělo vyrobit kolem 1000 megawatthodin elektrické energie, což by mělo stačit k pokrytí zhruba čtvrtiny spotřeby budov, na kterých budou umístěné. Město by díky tomu mělo ročně ušetřit při současných cenách za elektřinu zhruba 3,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Liberec, soláry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec za solární elektrárny na 10 budov zaplatí 24 milionů, čekal výrazně víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.