Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jablonec nad Nisou chce obnovit koryto Bílé Nisy a udělat z něj zónu pro odpočinek. Návrh vyjde na tři miliony

Jablonec nad Nisou chce upravit koryto Bílé Nisy a zpřístupnit jeho okolí lidem. Dnes vybetonovaný a nepřístupný tok a jeho okolí by se měly proměnit v odpočinkovou zónu, úpravy koryta by navíc měly zvýšit schopnost řeky zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok, řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

Řešení revitalizace získá město díky mezinárodnímu projektu ReBioClim, do kterého se zapojilo. „Cílem je vytvořit v rámci mezinárodního konsorcia s akademickými institucemi, odborníky a městy komplexní postup pro plánování revitalizací městských a příměstských vodních toků. Tento postup zohledňuje ekologické, institucionální, sociální a urbanistické aspekty a bude pilotně vyzkoušený v partnerských městech," doplnila Opočenská.

Studie revitalizace Bílé Nisy by tak měla Jablonec přijít na necelé tři miliony korun, přičemž město se bude podílet 430 000 korunami, zbytek půjde z evropských a státních fondů.

Úprav by se měl podle Opočenské dočkat díky projektu v budoucnu zhruba kilometr dlouhý úsek Bílé Nisy v jablonecké části Mšeno od základny hasičského záchranného sboru po ulici Ivana Olbrachta. „Výsledkem by měl být krásný, zmeandrovaný a přírodě blízký vodní tok se zelení a s nějakou návštěvnickou infrastrukturou, která bude mít rekreační potenciál," doplnila k záměru náměstkyně.

Dnes je úsek řeky v těchto místech vybetonovaný, nepřístupný a po celé délce rovný. „Není to projekt na jedno volební období," uvedla náměstkyně. Jde podle ní o dlouhý úsek a velké množství zapojených aktérů.

„Jsou to jednak vlastníci, ale také uživatelé těch pozemků a obyvatelé sídliště Čelakovského. Bez jejich zapojení nebudeme a ani nechceme ten projekt vymýšlet," dodala Opočenská. V současné době už se podle ní pracuje v Jablonci na biologickém průzkumu, geodetickém zaměření a zpracovává se vodohospodářská technická studie proveditelnosti.

Hlavním partnerem mezinárodního projektu je Technická univerzita Drážďany, kromě Jablonce jsou v něm podle Opočenské zapojeni například Leibnizův institut Drážďany, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Slovenská technická univerzita v Bratislavě či Univerzita přírodních věd v Poznani.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Liberecký kraj, ekologie, voda, stavby, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou chce obnovit koryto Bílé Nisy a udělat z něj zónu pro odpočinek. Návrh vyjde na tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.