Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Nezaměstnanost v kraji vzrostla na čtyři procenta. Bez práce je skoro třináct tisíc lidí

O celkem 295 lidí vzrostl za uplynulý měsíc počet nezaměstnaných v Libereckém kraji. Aktuálně je tu bez práce 12789 lidí a počet uchazečů o práci je o 6938 vyšší, než je volných míst. Nezaměstnanost se tak zvýšila o 0,1 procenta na 4 procenta.

„Nezaměstnanost v Libereckém kraji v červenci vzrostla ve všech okresech, což je v rámci přirozeného cyklu vývoje nezaměstnanosti obvyklé,“ uvedla ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Liberci Kateřina Sadílková.

Podle ní aktuálně končí vrchol náborů pracovníků do provozů závislých na sezónnosti, firmy také z důvodu letních dovolených nabírají pozvolněji nové zaměstnance. „Nárůst uchazečů evidujeme především u specialistů v oblasti vzdělávání, a to téměř o 37 procent. Jedná se o běžný sezónní jev, kdy do evidence vstupují zejména učitelé a asistenti pedagogů, kteří ukončili svůj pracovní poměr k 30. červnu a zpravidla opět nastoupí zpět do práce od 1. září,“ dodala.

Pozitivní zprávou podle Sadílkové je, že se již druhý měsíc po sobě snížil počet mladistvých do 18 let v evidenci. „Nadále se také daří integrace širšího spektra zájemců do rekvalifikačních kurzů zaměřených zejména na zvyšování IT dovedností, meziměsíčně evidujeme nárůst zájmu o více jak 25 procent. Dle naší zpětné vazby se mnohým absolventům těchto kurzů skutečně daří změnit svůj dosavadní profesní život a najít si finančně lépe ohodnocené zaměstnání,“ uvedla Sadílková.

Jako příklad uvádí ženu z Jablonecka, která po skončení svého pracovního poměru jako administrativní síla v jedné větší společnosti, byla umístěna na rekvalifikační kurz účetnictví a daňové evidence s využitím výpočetní techniky. „Prakticky obratem se poté podařilo paní umístit do nového zaměstnání na pozici účetní, a to s výrazně vyšším finančním ohodnocením, jak na původním místě,“ popsala ředitelka úřadu.

Zaměstnavatelé v Libereckém kraji nabízeli v červenci 5851 volných míst, proti červnu jich 117 ubylo. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v kraji v 2,2 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Jablonecku se 3,8 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Liberecku, a to 1,7 uchazeče na jedno místo. V Česku úřady nabízely 262.026 volných pracovních míst, o 1526 méně než v červnu. Na jedno místo připadalo v zemi 1,1 uchazeče.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Libereckém kraji v červenci 11.503, v červnu jich úřady evidovaly o 331 méně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, liberecký kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v kraji vzrostla na čtyři procenta. Bez práce je skoro třináct tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.