Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

V Panském lomu u Liberce budou večer v hlavní roli netopýři. Netopýří noc tu pro veřejnost mají už po 28.

Program pro každého, koho zajímá život netopýrů a chce se na ně podívat zblízka, připravil na dnešní večer a noc v Panském lomu u Liberce před vstupem do Hanychovské jeskyně Český svaz ochránců přírody CHIROPTERO a ČESON. Netopýří noc začíná ve 20.30 a končí o půlnoci. Vstup je zdarma a program lze navštívit kdykoli v uvedenou dobu.

Netopýří noc se v Panském lomu koná u příležitosti Mezinárodní noci pro netopýry vždy poslední pátek v srpnu, letos už po dvacáté osmé. Na louce před lomem bude připravena diapřednáška o životě a zajímavostech našich i exotických netopýrů s poutavým výkladem Miroslava Jóži. „Tato přednáška bude v průběhu akce několikrát zopakována, takže si ji návštěvníci budou moci poslechnout, ať přijdou na netopýří noc kdykoli v uvedený čas. Ve vstupní části Panského lomu, nedaleko od vstupu do Hanychovské jeskyně, která ale bude z bezpečnostních důvodů uzavřena, bude probíhat odchyt netopýrů a návštěvníci budou mít opět možnost vidět způsoby práce chiropterologů, čili odborníků na netopýry v terénu. Uvidí i živá zvířata a malí odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu,“ zve za organizátory na program akce Daniel Horáček. Připraveny budou i ukázky péče o hendikepované netopýry, zábavné netopýří soutěže pro děti a každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. „Od loňského ročníku máme i jednu novinku, kterou je turistická vizitka této akce,“ dodává Horáček.

Vstup na Netopýří noc je zdarma, akce se koncem srpna koná na téměř 50 lokalitách České republiky a ve více než 60 zemí světa. Má pomoci bořit mýty o netopýrech, seznámit veřejnost s jejich životem i s jejich významem pro ekosystém.

A jak se na místo konání Netopýří noci v Liberci návštěvníci dostanou? „Stačí dojet tramvají číslo 3 na konečnou zastávku v Horním Hanychově a dále pokračovat po zelené turistické značce zhruba 1 kilometr. Trvá to volnou chůzí asi 20 minut. Trasa bude označena šipkami s logem netopýra,“ říká Daniel Horáček.

Nutným vybavením každého návštěvníka Netopýří noci by měla být baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postaven provizorní přístřešek.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Českého svazu ochránců přírody CHIROPTERO a ČESON

Štítky netopýři, Panský lom, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Panském lomu u Liberce budou večer v hlavní roli netopýři. Netopýří noc tu pro veřejnost mají už po 28.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.