Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V botanické zahradě v Liberci vykvetla třímetrová brocchinia tatei, pak odumře

Na kvetoucí třímetrovou brocchinii tatei, jež patří mezi broméliovité rostliny, láká nyní Botanická zahrada v Liberci. Patří mezi rostliny, jež vykvetou za svůj život jen jednou a pak odumřou. Zahrada ji získala loni darem od světoznámého německého botanika a specialisty na masožravé rostliny Andrease Wistuba a dosud ji měla v depozitáři, který není přístupný.

"Bohužel se nám tady do expozice nevešla. Nicméně jsme ji vystavili, jakmile vykvetla, aby ji návštěvníci mohli spatřit. A plánujeme, že potom ty malé oddenky, po odumření té obrovské růžice, zakomponuje i sem mezi ostatní brocchinie," řekla zahradnice Botanické zahrady Liberec Kateřina Pavlasová.

Zahradníci kvetoucí brocchinii tatei umístili vedle expozice masožravých rostlin, zatím je v květináči. K dalším druhům brocchinií přímo v expozici její odnože zasadí, i když na rozdíl od nich nejde o masožravou rostlinu. "Dokáže přežít v těch podmínkách jako ostatní, které rostou na substrátu prostém živin. Má v růžici určitý druh sinic a v symbióze s nimi žije. Sinice na sebe vážou dusík a ona z toho dusíku žije, využívá k růstu," uvedla Pavlasová.

Stáří darované rostliny podle ní neznají, odhaduje ho na sedm až 12 let. Zahradnice předpokládá, že pokvete zřejmě do konce září a pak postupně odumře. "Na to, jak je teďka krásná, je to velice smutná věc, kdy ona odkvete, vytvoří semena a celá růžice zahyne. Nicméně než se tak stane, je schopná vytvořit oddenky na bázi růžice, a tak si zajistí potomstvo a pokračování v životním cyklu," dodala.

Vystavená brocchinia tatei je pozoruhodná i kontrastem mezi mohutnou růžicí a nevýrazným květenstvím v podobě drobných smetanových kvítků. "Je to takové gracilní, ale to je pro bromélie docela časté," uvedla zahradnice.

Ve volné přírodě roste tato rostlina na stolových jihoamerických horách ve Venezuele a Guyaně, denně v zahradě potřebuje okolo deseti litrů vody. "Každý den se musí zalévat. Má to ráda, protože na stolových horách v Guyaně, Venezuele hodně prší. Takže ona do těch růžic, kterým se říká cisterna, neustále sbírá vodu," dodala Kateřina Pavlasová. Kromě udržování vlhkosti je pro tuto rostlinu podle zahradnice ideální teplota kolem 15 stupňů Celsia.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtk

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, botanická, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V botanické zahradě v Liberci vykvetla třímetrová brocchinia tatei, pak odumře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.