Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Situace na Frýdlantsku v noci nebyla jednoduchá, nejezděte tam, vyzval hejtman Půta

Liberecký kraj má za sebou náročnou noc. Především na Frýdlantsku se po intenzivním dešti zvedly vodní toky, na některých místech voda zaplavila silnice a zahrádky. Nejhorší situace je na toku Smědé ve Višňové, Hejnicích nebo Raspenavě. V sobotu by měly srážky na většině území ustávat, pršet ale má v Jizerkách a další srážky mají přijít v neděli. Hejtman Martin Půta proto vyzval, aby lidé do zasažených oblastí nejezdili.

„Na základě komunikace s policií chci poprosit všechny, kdo jedou třeba na Frýdlantsko pomáhat, tak aby cestu zvážili a ti, co tam nemají co dělat, aby tam vůbec nejezdili. Prosím, kdo tam nemá co dělat, je tam nadbytečný. Požádali jsme policii, aby v oblasti navýšila hlídky dopravní policie,“ řekl hejtman Martin Půta po jednání krajské povodňové komise.

Velká voda v Libereckém kraji v noci na sobotu a během soboty hodně potrápila Frýdlantsko, především obce na řece Smědé. Nejhorší situace byla ve Višňové, kde se voda vylila z koryta a odřízla obec od okolního svět. Během soboty přestalo pršet a...

Situace v noci podle něj nebyla úplně jednoduchá. „Až na potíže ve Višňové, kde jsou zaplaveny některé místní komunikace a jsou neprůjezdné, tak zatím nedošlo k vybřežení Smědé ani dalších toků v kraji. Škody, které zatím máme, jsou malé, a to i díky úsilí hasičů a dalších lidí, kteří v celém Libereckém kraji zasahují,“ dodal.

To potvrdil i krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. „Největší problém řešíme v obci Višňová a v přilehlých částech. Podobná situace se řeší ve Frýdlantu a obcích po toku Smědé,“ uvedl.

Hasiči podle něj měli od pátku v kraji 390 výjezdů. „Jsou posílené stavy hasičského sboru na jednotlivých stanicích, řada jednotek je v terénu,“ dodal.

Ve Višňové podle něj zafungovala protipovodňová opatření. „Velmi dobře tam zafungoval poldr, který zachytává obrovské množství vody. V Poustce u Višňové máme asi 100 metrů povodňové stěny, budeme ji prodlužovat ještě asi o sedmdesát metrů,“ dodal.

Během soboty by se pak situace mohla přechodně uklidnit. Stále je ale vážná. „Co se týká prognózy, půlka je dobrá. Vypadá to, že během dne by měly na většině území srážky ustat a nemělo by docházet k nárustu hladiny vodních toků. Ta druhá zpráva není úplně dobrá, dále bude pršet v Jizerských horách, především na severní straně Jizerských hor. Nejvíce zatížená tak bude Smědá, částečně Jeřice a Lužická Nisa,“ upřesnil hejtman.

Povodeň v Libereckém kraji

Sobota, 14. září 2024, 08:43

SDH Frýdlant odstraňuje strom z řeky Smědé na stavidlech u bývalé Tiby
Višňová v sobotu po poledni

Hasiči budou podle Hadrbolce reagovat na aktuální situaci. „Uvidíme, co nám počasí přinese v následujících dvanácti až 24 hodinách, jak se bude situace chovat a jakým způsobem se budou chovat srážky v průběhu nedělního odpoledne a noci, kdy by ta situace měla gradovat. To je ale zatím předběžné a situace se mění průběžně,“ řekl.

Kulminovat by měly hladiny řek v neděli večer a v noci na pondělí. „Prognóza ČHMÚ, která se týká kulminace toků – Smědá v noci na pondělí na 170 kubících, optimističtější je situace na Lužické Nise, která by měla kulminovat na 150 kubících, což je stav, kdy je řeka schopná udržet vodu v korytě,“ uzavřel Půta.

Ohodnoť článek

Foto Josef Málek

Štítky liberecký kraj, povodeň, voda, srážky, půta, hejtman, hasiči, hzs lk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace na Frýdlantsku v noci nebyla jednoduchá, nejezděte tam, vyzval hejtman Půta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.