Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Cvikov našel po dlouhém hledání místo pro skatepark – vzniknout by mohl u fotbalového hřiště

Reálné obrysy začíná dostávat záměr vybudovat ve Cvikově skatepark. Město pro něj našlo vhodné místo vedle parkoviště u fotbalového hřiště. Dostatečně odlehlé, aby nerušilo obyvatele bytové zástavby, ale zároveň dobře přístupné po novém chodníku. Uživatelům tu také budou k dispozici už fungující toalety ve fotbalovém areálu nebo občerstvení. Projekt nového skateparku svěřil Cvikov liberecké architektonické kanceláři Mjölk. Skatepark má být betonový a budou v něm překážky nejen pro skateboardy a kolečkové brusle, ale i pro koloběžky.

„Nevyužívaná nezpevněná část parkoviště u fotbalového hřiště, kde je stavba skateparku možná, je z pohledu provozu ideální. Hluk nebude rušit obyvatele bytové zástavby, ale místo je stále dobře dostupné po novém chodníku, který město dokončilo v minulém roce. Na ploše není asfaltový povrch a proto jsme se rozhodli jít cestou betonového skateparku. Náklady na jeho pořízení jsou sice vyšší, odhady jsou zatím zhruba 4 miliony korun, ale zase odpadá pozdější pravidelná nákladná údržba mobilních překážek,“ říká místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS). Betonový povrch je podle něj celkově také tišší a pro milovníky skateboardů a koloběžek lepší.

Zakázku na vypracování projektové dokumentace zadal Cvikov libereckému architektonickému studiu Mjölk, které má s projektováním skateparků zkušenosti. „Za úkol bude mít zapracovat studii širšího území parkoviště a vstupu do fotbalových kabin. Právě zázemí fotbalového hřiště je pro provoz skateparku myslím velmi důležité. Je zde perfektně fungující stánek s občerstvením, wc a projekt počítá například i s venkovní sprchou v letních měsících. Navíc je zde stálý dohled správce fotbalového areálu, což je předpoklad pro to, že okolí skateparku zůstane čisté a uklizené,“ dodává Švehla.

Projektová dokumentace by měla být hotová začátkem příštího roku. „Pokud projekt získá podporu v rozpočtu pro příští rok, skatepark by se mohl začít stavět už v jeho první polovině,“ dodal místostarosta.

Ve Cvikově podle něj na skatepark už dlouho čekají, zatím ale musí milovníci skateboardů, kolečkových bruslí či koloběžek jezdit do sousedního Nového Boru nebo do Stráže pod Ralskem. „Už několik let ve městě existuje záměr postavit na louce v blízkosti rybníku Veselák pumptrack, bohužel zde narážíme na limity současného územního plánu. Město pořizuje nový územní plán, ale je to běh na dlouho trať a nelze říct, kdy se tento projekt pro freestyle koloběžky bude moci realizovat. Hledal jsem proto nějaké rychlé řešení, ale žádné vhodné místo v podobě opuštěného parkoviště, kam by se mohla umístit U-rampa a další překážky, ve městě nemáme. Nakonec padla volba na nevyužívanou nezpevněnou část parkoviště u fotbalového hřiště, kde je stavba možná. A toto místo také posvětila rada města,“ doplňuje Jaroslav Švehla.

Konkrétní podobu překážek ve skateparku bude Cvikov konzultovat s místní „skejťáckou“ komunitou. „Ani snu na pumptrack se nevzdáváme, jen musíme počkat na ten nový územní plán,“ uzavírá místostarosta Cvikova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Cvikov

Štítky skatepark, Cvikov, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvikov našel po dlouhém hledání místo pro skatepark – vzniknout by mohl u fotbalového hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.