Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Nález při demolici textilky v Hrádku. Francisovu turbínu ale město restaurovat nebude

Zajímavý nález se podařil stavbařům při demoličních pracích bývalé textilní továrny Bekon v Hrádku nad Nisou. V základové patce budovy totiž našli Francisovu turbínu, která dříve sloužila jako pohon továrny. Kvůli zalití do betonu je ale ve velmi špatném stavu, a tak se ani nevyplatí ji zrestaurovat.

„Věděli jsme, že v místě původního náhonu byla umístěná turbína. Je ale znehodnocená, protože v předešlých letech došlo k jejímu zalití konstrukčním betonem, jelikož byla součástí základové patky," popsal vedoucí Odboru investic a správy města Jiří Palas.

Turbínu pak pracovníci našli až po rozebrání patky. „Podle jejího tvaru a průtoku vody jsme usoudili, že se jedná o Francisovu turbínu,“ potvrdil.

Nejprve chtěli turbínu zachovat jako artefakt v parku Bekon. „Na základě jejího značného poškození, které způsobil jednak čas (koroze) a demoliční práce, by bylo ekonomicky nevýhodné ji zrestaurovat," upřesnil Palas.

V areálu bývalé textilky nyní nadále probíhají další práce. Probíhá výstavba oplocení se sousedním pozemkem „Pracujeme také na montáži záporového pažení, kde probíhá vrtání a vyztužení dřevěnou stěnou. Máme navrtané kotvy na první kotevní úrovni. Teď jsme se snížili o tři metry a budeme dělat druhou kotevní úroveň a snižovat pažení, a tím bude hotovo,“ doplnil Jan Halačka, stavební mistr firmy Tost, která demolici provádí.

Demoliční práce by pak v areálu Bekon měly skončit v polovině října.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Hrádek nad Nisou

Štítky hrádek, bekon, turbína, francisova turbína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nález při demolici textilky v Hrádku. Francisovu turbínu ale město restaurovat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.