Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Likvidace černých skládek stála letos Jablonec už téměř půl milionu korun. Další peníze stojí řádění vandalů

Sprejery poškozené kontejnerové stání po rekonstrukci a černé skládky. To jsou zbytečné výdaje z městského rozpočtu, které Jablonec nad Nisou musí platit navíc. Jen od ledna do srpna město zaplatilo za 160 tun odpadu z černých skládek téměř 450 tisíc korun. A částka za jejich likvidaci stále stoupá.

V ulici Na Výšině statutární město Jablonec nad Nisou zrekonstruovalo kontejnerové stání na tříděný odpad. Zanedlouho se na něm podepsali sprejeři. A hned v sousedství se objevily dvě velké lednice. „Vysloužilá elektrozařízení nelze volně odkládat na veřejných místech tříděného odpadu. Takové jednání je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou města a může být postihováno finanční sankcí,“ říká Ludmila Rosenbaumová z odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu.

Na odstranění černých skládek město vynakládá nemalé finanční prostředky, které by se mohly využít například k výsadbě zeleně či výstavbě nových dětských hřišť. „V roce 2022 bylo v Jablonci z veřejných stanovišť odvezeno více než 180 tun nelegálně odloženého odpadu, náklady na jeho odstranění přesáhly 519 tisíc korun včetně DPH. V roce 2023 zaplatilo město za odstranění 219 tun více než 560 tisíc korun a za období leden–srpen tohoto roku město odstranilo už 160 tun za 447 tisíc korun,“ uvádí mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

„Očekáváme, že letos, bohužel, opět přesáhneme čísla předchozích let. V uvedených nákladech přitom nejsou započítané mzdové náklady zaměstnanců města, kteří černé skládky odklízejí,“ konstatuje Rosenbaumová.

Jednou z priorit odpadového hospodářství jsou čistá kontejnerová stání. Město společně se Severočeskými komunálními službami zajišťuje efektivní systém svozu komunálních odpadů i sezónní svozy, provoz dvou sběrných dvorů na Proseči a ve Smetanově ulici a sběrného místa v Dalešické ulici. Zasmluvněný je v Jablonci ještě provoz dalších dvou míst, a to v ulicích Belgická a Želivského. „Od roku 2022 zajišťují pravidelný úklid veřejných stanovišť tříděného odpadu pracovníci veřejně prospěšných prací. Díky takto nastavenému systému se daří udržovat město čisté,“ je přesvědčená Ludmila Rosenbaumová a dodává: „Přesto se stále najdou jednotlivci, kteří odkládají odpad vedle kontejnerů. To je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou i se zákonem o odpadech a může být sankcionováno vysokými pokutami. Pokud je kontejner na tříděný odpad zaplněný, je třeba využít jiné stanoviště, nebo počkat, až bude kontejner vyvezený. Svozové dny každého stanoviště a komodity jsou uvedené v mapové aplikaci na webu města nebo v aplikaci Munipolis. Na stejném místě lze dohledat i umístění červených kontejnerů, do nichž patří drobná elektrozařízení, jako jsou varné konvice, žehličky, holicí strojky, telefony apod. Ta velká, jako ledničky, pračky apod., patří na sběrná místa v Dalešické a Belgické, do sběrného dvora ve Smetanově nebo je likvidují prodejny elektro při nákupu nových zařízení.“

Často v kontejnerech nebo jejich okolí končí také odpad z podnikatelské činnosti. „Město proto informuje firmy o jejich povinnostech, drobné živnostníky na povinnost nakládat správně s odpadem z podnikání upozorňuje také živnostenský úřad. Riziková stanoviště monitorují mobilní kamery a fotopasti, přistiženým hříšníkům je pak vyměřená zasloužená pokuta,“ poukazuje mluvčí magistrátu.

„Pokud občané objeví černou skládku nebo podnikatele, který zneužívá veřejná stanoviště, mohou to nahlásit prostřednictvím aplikace Munipolis, nebo informovat městskou policii na lince 156,“ uzavírá Rosenbaumová.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Jablonce nad Nisou

Štítky černá skládka, odpad, Jablonec nad Nisou, vandalové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace černých skládek stála letos Jablonec už téměř půl milionu korun. Další peníze stojí řádění vandalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.