Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci se uskuteční rekonstrukce bitvy z konce války

Rekonstrukce skutečné bitvy z konce II. světové války se uskuteční ve sportovním areálu ve Vesci v Liberci. Půjde zřejmě o největší letošní akci svého druhu, která se letos uskuteční v rámci Dětského dne Libereckého kraje, Československé obce legionářské a SBD Sever. Zapojí se do ní 30 kusů veteránské vojenské techniky a 180 lidí.

„Letošní ročník je třetí, uskuteční se 12. září ve sportovním areálu ve Vesci,“ informoval předseda družstva Petr Černý.

"Tolik dobové techniky na jednom místě, a navíc v akci, letos v Česku ještě nebylo," řekl František Gábor z liberecké pobočky Československé obce legionářské. Do Liberce techniku zapůjčí Vojenský historický ústav v Praze, Vojenské muzeum Smržovka, hrádecký Klub historických vozidel a zhruba dvě desítky soukromých sběratelů.

Scénář vychází ze skutečných historických událostí z května 1945 na Liberecku. "Přizpůsobili jsme ho jen terénu a technice, jež máme k dispozici," řekl Gábor. Boj, při němž bude vypáleno na 10.000 nábojů, se rozpoutá po náletu stíhačky na vojenskou kolonu. Za sovětskou stranu se v bitvě představí tank T34-85 a dvě samohybná děla SU-100. Proti nim wehrmacht nasadí útočné dělo Hetzer, které se vyrábělo na podvozku československého tanku LT 38. Pokud to počasí dovolí, zasáhne do bojů i americká stíhačka NorthAmerican P-51 Mustang, které ze země odpoví palbou protiletadlový kanón.

"Nechceme jen zabavit lidi, ale hlavně poukázat na nesmyslnost ztracených životů na obou stranách fronty. Ještě k tomu v době, kdy výsledek války byl již nevratně rozhodnutý," upozornil legionář. "Připomínat historické události a naučit lidi vážit si míru je našim posláním," dodal.

Do společného vojenského Dětského dne SBD Sever a legionářů, který se odehraje ve sportovním areálu Vesci, se zapojí i všechny složky Integrovaného záchranného systému. „Vloni akce přilákala přes 8000 návštěvníků, dvakrát více než rok předtím, pro letošní rok je připraveno více atrakcí a občerstvení“ upřesnil Michal Buzek z pořadatelské městské společnosti Elset. Letošní ročník získal navíc podporu Libereckého kraje.

S využitím ČTK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, sportovní areál, druhá světová válka, technika, František Gábor, Petr Černý, Vojenský historický ústav Praha, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se uskuteční rekonstrukce bitvy z konce války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.