Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další případ lidské lhostejnosti. Bezvládně ležící ženu na Fügnerce většina kolemjdoucích jen přehlížela

Jsou to skoro na den tři roky, co přímo na terminále MHD ve Fügnerově ulici v Liberci zkolabovala žena, kterou se už nepodařilo oživit. První pomoc se jí tehdy pokusila poskytnout pouze jediná kolemjdoucí. Podobný případ, naštěstí ale s dobrým koncem, se odehrál na stejném místě i včera před osmou hodinou ranní. I tentokrát se ale ukázalo, že lidská lhostejnost není něčím neobvyklým.

Přímo na autobusové zastávce linky číslo 500 zkolabovala podle našich informací sedmačtyřicetiletá žena. I přesto, že v osm hodin ráno je terminál městské hromadné dopravy jedním z nejfrekventovanějších míst v Liberci, pomoci se dočkala jen od dvou kolemjdoucích.

„Po chvilce čekání na autobus do práce jsem si všimla paní v bezvědomí, která ležela na zemi, u ní stála jedna žena která volala záchrannou službu a zbytek lidí stál bez povšimnutí. V ruce cigaretu, další nastoupili do autobusu a bez jakékoliv pomoci odjížděli. Nebýt mně a paní, která volala 155, tak by nikdo té ženě, která bezvládné ležela na zemi, nepomohl,“ řekla Drbně Klára Světničková, která zrovna čekala na autobus do práce.

Obě ženy začaly ihned s laickou první pomocí. „Přistoupila jsem k paní a zvedla ji nohy. Jelikož nikdo nebyl schopen říci, co se stalo, po chvilce kolapsového stavu mi byla paní schopna odpovědět na dvě základní otázky, jak se jmenuje a kolik jí je let,“ dodala.

V ten moment se ale začal zdravotní stav ženy zhoršovat. „Paní si začala stěžovat na brnění rukou a poté upadla do šokového stavu,“ doplnila Klára Světničková.

V moment, kdy se žena začala z šoku dostávat, přijela na místo záchranná služba. „V době našeho příjezdu už žena seděla a komunikovala. Na oddělení traumatologie liberecké nemocnice jsme ji převezli s lehkým poraněním, které si způsobila pádem,“ dodala mluvčí záchranky Lenka Moravcová.

Zarážející je ale přístup kolemjdoucích, kteří se do pomoci bezvládně ležící ženě příliš nehrnuli. „Je neuvěřitelné, jaká je mezi námi lhostejnost. Kolem stálo minimálně 30 lidí,“ uzavřela žena, která jako jedna z mála neváhala pomoci.

Jsou to přitom skoro na den tři roky, kdy na stejném místě zkolabovala žena, které rovněž pomohla po několika minutách boje o život až jediná kolemjdoucí. Žena však i přes laickou první pomoc a později i přes pomoc záchranářů zemřela.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Hladký

Dobrý den je to smutné co se děje nechci nikoho urazit ale řiká se že po měste jsou kamery policie řidiči autobusů atd nejen lidi ignoruji nikdo se do ničeho nechce plést nejen pomoc

Úterý, 3. ledna 2017, 21:04Odpovědět

Další případ lidské lhostejnosti. Bezvládně ležící ženu na Fügnerce většina kolemjdoucích jen přehlížela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.