Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Galerie se stěhuje. Najde město využití pro Liebiegův palác?

Rekonstrukce lázní je u konce. Město láká na prohlídky pro veřejnost a ještě před nedávnem smutný příběh končí happy endem. Co bude ale s historickou budovou, které se přezdívá Liebiegův palác? Jisté je jen to, že novorenezanční budova skončí v rukou města. K jakému účelu bude sloužit, zatím nikdo neví.

„Až se galerie přestěhuje do nového sídla, pak dojde k přepisu její staré budovy na město Liberec. Co v objektu bude zatím není jasné,“ sdělila mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová. Budově, která slouží jako galerie od roku 1953, by bezpochyby neuškodila rekonstrukce. Objekt v současnosti patří Libereckému kraji.

Přestěhování galerie do nového sídla nebude záležitostí několika dní. Po dokončení stavby bude nutné v objektu pomocí vzduchotechniky a vytápění dosáhnout takových klimatických podmínek, které vyhovují umístění uměleckých děl. To může trvat i půl roku. Až poté se začne pracovat na interiéru a stěhování. Zahájení provozu v nových prostorách je tak naplánováno na začátek příštího roku.

Přestavba městských lázní na galerii vyšla na 360 milionů korun. Revitalizace je z velké části hrazena z evropských dotací. Patnáctiprocentní spoluúčast bude platit Liberecký kraj.

Lázně Františka Josefa I. v Liberci jsou jednou z nejvýznamnějších památek města. Novorenesanční budova vznikala v letech 1901 - 1902 podle projektu vídeňského architekta Petera Paula Branga. V roce 1984 přestaly lázně sloužit svému původnímu. O jedenáct let později byly lázně prodány soukromému majiteli. Po dalších deseti letech chátrání je do svého majetku získalo ve veřejné dražbě město Liberec. Se rekosntrukcí se začalo začalo 9. září 2011.

Štítky Liberec, zámeček, galerie, lázně, Liberecký kraj, František Josef I., Peter Paul, palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie se stěhuje. Najde město využití pro Liebiegův palác?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.