Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec je nezadluženějším městem, na obyvatele dluží 27 tisíc

Krajské město Liberec je nejzadluženějším městem v zemi. Podle informací společnosti společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, dosahoval celkový dluh na konci loňského roku 2,8 miliardy korun, což je v přepočtu 27.504 korun na obyvatele. To sousední Jablonec nad Nisou je na tom podstatně lépe.

"Dluhy nejsou všechno, pro nás je to jakési dědictví po minulé vládě. I když je Liberec hodně zadlužený, je to zároveň město, které má funkční infrastrukturu a je atraktivní pro své obyvatele i nově příchozí," řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Rozpočty měst jsou podle něj striktně vázány na počet obyvatel, a jejich počet v Liberci roste. "Liberec má předpoklady k tomu, aby se i s tím vysokým zadlužením vypořádal, ale předpokládá to, že už nebude dál rozhazovat, ale bude mít střídmý a efektivní provoz," zdůraznil Šolc.

Právě cestou snížení nákladů se stotisícový Liberec v posledních letech ubírá. Běžné výdaje magistrátu se od roku 2010 snížily zhruba o 17 procent. Navzdory zadlužení se podle Šolce podařilo za poslední čtyři roky realizovat investice za více než miliardu korun, a to především díky evropským a státním dotacím, které dosáhly 720 milionů korun. K největším akcím patřila revitalizace bývalých městských lázní na galerii, která stála 380 milionů korun, nebo dostavba libereckého bazénu za 140 milionů korun. "Připravujeme navíc refinancování našich dluhopisů, které by nám mělo na splátkách ušetřit kolem 140 milionů korun a uvolnit majetek, kterým za ně ručíme," dodal Šolc.

Také sousední pětačtyřicetitisícový Jablonec se v posledních letech soustředil na úspory a umořování dluhů. Ty ještě v roce 2010 přesahovaly 455 milionů korun, což bylo přes 10.000 korun na obyvatele. "Pokud si nebudeme brát další úvěr, měli bychom na konci letošního roku snížit naše dluhy na 223 milionů korun," řekl již dříve ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Také Jablonec v posledních letech razantně šetřil, běžné výdaje se městu podařilo za čtyři roky snížit o čtvrtinu.

Město, které je statutárním od loňského roku, ale šetřilo i na investicích. Zatímco v roce 2010 šlo do investic v Jablonci 236 milionů korun, v roce 2012 město realizovalo akce jen za 96 milionů korun. Loni sice kapitálové výdaje překročily 171 milionů korun, promítl se do toho ale nákup většinového balíku akcií Jablonecké energetické, která je ve městě dominantním dodavatelem tepla. V souvislosti s tím teď čeká radnici další velká investice - do roku 2016 se město zavázalo do modernizace teplárenské sítě investovat 165 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Jablonec nad Nisou, Jiří Šolc, investice, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec je nezadluženějším městem, na obyvatele dluží 27 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.