Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pavilon leknínů za dvanáct milionů otevře své brány do roka

Už za rok můžete navštívit unikátní pavilon leknínů v liberecké botanické zahradě. Stavbu ve středu odstartovalo poklepání na základní kámen. Zcela ojedinělý skleníkový pavilon ve střední Evropě, specializovaný na pěstování tří druhů největších leknínových rostlin světa, by měl vyjít na necelých 12 milionů korun.

Bezbariérový pavilon nabídne exotické rostliny, které jen těžko najdete někde jinde pohromadě. „Na nový pavilon leknínů, o kterém jsem snil řadu let, se moc těším. Najdou zde bezpečné zázemí všechny dosud po zahradě rozptýlené lekníny, včetně ohroženého druhu – viktorie královské,“ popsal ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička.

Pavilon leknínů by měl být podle předpokladů dokončen příští rok v červenci. Celková cena je odhadována na 11 969 041 korun, projekt zaplatí z pětaosmdesáti procent dotace Regionálního operačního programu.

„I když to jeden čas vypadalo, že nový pavilon leknínů realizován vůbec nebude, jsem ráda, že se nám projekt nakonec podařilo prosadit. Vyhlášená Viktorie královská je raritou naší botanické zahrady, je její chloubou. Zaslouží si vlastní expozici a vhodné zázemí. Věřím, že nový pavilon leknínů zvýší přitažlivost botanické zahrady i atraktivitu města Liberce jak pro naše občany, tak současně i pro návštěvníky města,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová.

Štítky leknín, pavilon, botanická zahrada, střední Evropa, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon leknínů za dvanáct milionů otevře své brány do roka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.