Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Univerzitu čeká volba nového rektora. Miroslava Brzezinu vyzve Josef Šedlbauer

O post rektora Technické univerzity v Liberci (TUL) pro následující čtyři roky usilují dva kandidáti. Svou funkci obhajuje současný rektor Miroslav Brzezina, proti němu se před akademický senát postaví vedoucí katedry chemie Josef Šedlbauer. Oba se příští týden představí akademické obci, která by o novém rektorovi měla rozhodnout 12. října. Nově zvolený rektor by měl univerzitu vést od 1. února příštího roku.

Brzezina, který stojí v čele univerzity čtvrtým rokem, je v pořadí desátým rektorem v historii liberecké univerzity. V listopadu oslaví 60. narozeniny. Je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na Technické univerzitě v Liberci pracuje od roku 1993. V letech 2008-2015 byl děkanem Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL a před zvolením do funkce rektora byl jejím proděkanem.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola sedmou Fakultu zdravotnických studií.

Za své priority považuje financování univerzity, usilovat chce o maximální dotace z evropských a státních fondů a také o rekonstrukci a dostavbu budov v areálu kampusu. „I přes velkou autonomii fakult jsme jedna univerzita. Je nutné posilovat vědomí univerzity jako celku. TUL musí být společenství fakult, nikoliv soubor autonomně jednajících aktérů, kteří se snaží odkrojit ze společného krajíce co nejvíce," uvedl ve svém volebním programu.

Ze stejné fakulty (pedagogické) přichází i jeho protikandidát - 52letý Šedlbauer, který je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na liberecké univerzitě působí od roku 1997, v minulosti byl mimo jiné i zastupitelem a radním Liberce a také krajským zastupitelem. Byl mimo jiné jedním z těch, kdo se loni na jaře v souvislosti s koronavirovou pandemií na univerzitě aktivně zapojili do výroby a vývoje nanoroušek a nanofiltrů do textilních roušek.

„TUL jako poměrně malá a oborově různorodá škola musí pečlivě promýšlet, jak co nejlépe využít svoje zdroje a lidský potenciál. Tradicí naší univerzity je technické vzdělávání a výzkum. Na něm je potřeba stavět a zároveň využít aktivit ve výzkumu a výuce na všech fakultách," uvedl ve svém programu. Chce podporovat spolupráci mezi týmy uvnitř univerzity, ale škola by podle něj měla usilovat také o větší integraci s Krajskou nemocnicí Liberec ve výzkumu a výuce. Univerzita by podle něj také měla víc pracovat na své značce a umět lépe "prodat" své výsledky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL a Pro krajinu

Štítky školy, vysoké, personální, Liberec, brzezina, šedlbauer, univerzita, Josef Šedlbauer, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, Praha, výzkum, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Krajská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitu čeká volba nového rektora. Miroslava Brzezinu vyzve Josef Šedlbauer  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.