Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

EDUCA KIDS ukáže dětem zábavnou vědu i podivuhodné auto

PR článek

Věda se dá dělat zábavně a hravě, že vtáhne i nejmenší děti. Nevěříte? Přijďte se v pondělí 11. října přesvědčit do kampusu Technické univerzity v Liberci na vzdělávací akci EDUCA KIDS. Pro předškoláky i děti školou povinné je připravena řada her, pokusů, kvízů, soutěží, unikátních automobilů a také odměn.

Interaktivní akce je poprvé součástí libereckého veletrhu EDUCA WEEK a startuje v 15 hodin. Na návštěvníky čeká na několika stanovištích rozestavěných na Univerzitním náměstí, v předsálí auly, v budovách C a E3 i v parku za budovou G tříhodinový program. „Kapacita není omezena. Věříme, že děti dají výjimečně přednost otevřenému zábavnému edukativnímu odpoledni na Technické univerzitě v Liberci před zaběhnutými kroužky, a že dorazí stovky dětí. Program jistě zaujme i rodiče nebo prarodiče,“ říká Roman Kladivo ze společnosti SFM Liberec, jež pořádá veletrh EDUCA WEEK.

Všechny zábavné aktivity připravili vědci několika univerzitních kateder. Přiblíží vědeckou práci a náplň univerzitní výuky, děti si přitom budou celou dobu hrát. Okusí například práci historiků a vyzkouší si psaní starým písmem, se speciálními pedagogy poznají psací stroj pro nevidomé, s češtináři si zahrají na slovníkáře nebo si s matematiky naprogramují a rozpohybují robotickou hračku. Na stanovišti aplikované matematiky budou k dispozici hned tři typy programovatelných hraček. „Blue-Boti nebo Ozoboti napomáhají dětem rozvíjet logické myšlení nebo prostorovou představivost a plánování. Přitom si vlastně děti stále hrají,“ zve k návštěvě stanoviště Katedry aplikované matematiky Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Jan Berki.

Návštěvníci také poznají, jak vypadají speciální technologií utkané cévní náhrady, kabely k chladičům aut nebo hasičské hadice. V budovách E3 a C si budou moci jejich výrobu sami vyzkoušet. „Pro výrobu tubulárních struktur máme ruční stavy, na nichž mohou bezpečně pracovat i děti. A máme pro děti připravené i poznávací soutěže o ceny,“ líčí Brigita Kolčavová Sirková z Katedry technologie a struktur Fakulty textilní TUL.

Během dne sveze děti rarita, kterou vlastní jen Technická univerzita v Liberci – auto s oboustranným řízením. Návštěvníci si také budou moci zblízka prohlédnout špičkově vybavenou sanitku fakulty zdravotnických studií nebo studentskou formuli fakulty strojní, jejíž tým konstruktérů se s monopostem účastní mezinárodních závodů.

Program EDUCA KIDS pokračuje v univerzitním kampusu i v úterý 12. října přednáškou Bezpečnost na internetu pro děti i rodiče. Pořádá ji Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s organizací Czechitas. V aule budovy G se zájemci dozví, jaké zásady dodržovat pro bezpečné brouzdání po internetu nebo jak se účinně bránit hrozbám jako je blackmailing či sexting. „Během dvou hodin seznámíme zájemce s úskalími užívání internetu a hlavními zásadami kyberbezpečnosti. Nejen dětem na něm hrozí nejrůznější nebezpečí, které často podceňujeme,“ říká k chystané přednášce spoluorganizátorka univerzitní akce Marta Urbanová

Ohodnoť článek

Štítky educa, EDUCA EXPO 2021, Liberec, veletrh, Technická univerzita v Liberci, Internet, Formule 1, Marta Urbanová, Jan Berki, Czechitas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EDUCA KIDS ukáže dětem zábavnou vědu i podivuhodné auto  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.