Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dětská univerzita letos nově otevře kurz nanotechnologií, zájem je velký

Robotice, mikroelektronice, matematice, fyzice i chemii nebo moderním strojírenským technologiím či nanotechnologiím se budou moci v letošním školním roce věnovat děti v rámci Dětské univerzity při Technické univerzitě v Liberci. Otevřené budou tentokrát volnočasové kurzy věnující se deseti různým oblastem. Na jejich fungování přispěje půlmilionovou částkou i Liberecký kraj.

Dětská univerzita je určená pro děti ze základních a středních škol a letos je to už čtrnáctý rok, kdy funguje. Ve školním roce 2023/2024 se počítá s otevřením kurzů robotiky, mikroelektroniky, moderních strojírenských technologií, aplikované matematiky, fyziky a chemie, mikrobiologie, biomedicíny či veřejného zdraví. Nově bude otevřen kurz nanotechnologií.

Dětskou univerzitu podporuje Liberecký kraj dlouhodobě. Každoročně se projektu účastní 100 až 120 žáků převážně ze základních škol, kteří projdou registrací. V loňském roce absolvovalo celý školní rok 80 žáků,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Vzdělávání v kurzech Dětské univerzity je vzhledem k nutnému technickému vybavení a personálnímu zabezpečení kurzů velmi nákladné oproti jiným volnočasovým aktivitám. „Činnost Dětské univerzity proto dříve podporovaly finanční prostředky z operačních programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V posledních letech je ale její fungování možné jen pouze díky každoroční dotaci Libereckého kraje, která mimo jiné dovoluje účast všem vhodným zájemcům bez ohledu na jejich socioekonomický status. Můžeme tak dofinancovat pro rok 2023/2024 další aktivity a také snížit výši příspěvku rodičů na sociálně únosnou částku 3.000 korun za jedno dítě v jednom kurzu. Současně umožníme pořídit materiál pro technické kurzy, obnovit specializované vybavení a pokrýt mzdové náklady odborných lektorů,“ vysvětlil Čeřovský.

Celková roční hodinová dotace přímé výuky na jednoho účastníka je v rozsahu od 50 do 100 hodin podle varianty celoročních kurzů. Kurzy jsou určeny žákům základních a středních škol ve věku od 9 do 18 let. Obdobně jako v předchozích ročnících budou žáci v kurzech využívat přístrojové vybavení a jejich učiteli budou zaměstnanci pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci a partnerské Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Liberec.

Většina kurzistů jsou žáci ze základních škol, kdy téměř polovina jsou Liberečáci a zbytek dojíždí ze vzdálenějších míst. Největší zájem je standardně o kurzy robotiky, elektrotechniky a elektroniky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dětská univerzita TUL

Štítky dětská univerzita, kurzy, děti, zájem, Liberec, Technická univerzita Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Příště prosím o používání správného termínu liberečané, ne liberečáci. Je to vulgární, sprosté a hnusné v textu. Děkuji.

Čtvrtek, 7. září 2023, 10:55Odpovědět

Dětská univerzita letos nově otevře kurz nanotechnologií, zájem je velký  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.