Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Děti na dvou základkách už mají vysvědčení. Na Švermovku se vrátí za rok, školáci z Ruprechtic budou jíst v tělocvičně

Školní rok dnes předčasně skončil pro zhruba 750 dětí ze dvou libereckých základních škol, ZŠ Švermova a ZŠ nám. Míru. Důvodem jsou stavební práce. Děti ze ZŠ Švermova kvůli nim budou celý příští školní rok jezdit do náhradních prostor na druhý konec města a školáci ze ZŠ nám. Míru se budou půl roku stravovat v tělocvičně.

Na ZŠ Švermova dnes vysvědčení dostalo 335 dětí, zhruba 80 až 100 z nich ale bude do školy docházet i v dalších dvou týdnech. Jejich rodiče využili toho, že škola organizuje pro děti do čtvrté třídy příměstský tábor. „Dělá ho školní družina a podílejí se na tom asistenti i někteří učitelé. Mají moji hlubokou poklonu, protože přestože už teď balíme a stěhujeme, tak na to kývli," řekla ředitelka školy Lenka Řebíčková.

Děti se do své školy ve čtvrti Františkov vrátí až za rok. Kvůli stavbě budou muset za výukou dojíždět do bývalé ubytovny v Mařanově ulici ve Vesci. Františkovská škola postavená před více než 50 lety rekonstrukci podle ředitelky nutně potřebuje, dožilé jsou například rozvody elektřiny. Radnice za modernizaci školy zaplatí 141 milionů korun, což je pro stotisícové město nejdražší školská zakázka za posledních 20 let. Rekonstrukce zahrnuje tři dílčí projekty. Do podzimu příštího roku budou řemeslníci opravovat a zateplovat hlavní budovu a vybudují odborné učebny. Další rok bude potřeba na vybudování šesti kmenových učeben, tyto práce se ale už nedotknou provozu školy. Nové třídy vzniknou v nevyužité části objektu, kde býval bazén.

Vysvědčení dnes v Liberci předčasně dostali i školáci ze ZŠ nám. Míru v Ruprechticích, a to kvůli chystané rekonstrukci kuchyně. „Musíme vyklízet a jídelnu stěhujeme do tělocvičny," řekla ředitelka školy Pavlína Kubrová. Se stěhováním budou pomáhat i vězni z liberecké věznice.

Škola pro malé děti vlastní příměstský tábor neorganizuje, připravila ho ale městská příspěvková organizace Komunitní středisko Kontakt. „Máme 40 přihlášených dětí z první až čtvrté třídy. Bude to klasický příměstský tábor s výlety, tvořením a sportováním," řekla zástupkyně ředitele Kontaktu Marie Matějíčková.

Děti ze ZŠ nám. Míru za výukou do náhradních prostor dojížděly po celý školní rok před pěti lety, kdy město dalo opravit obě budovy školy za 90 milionů korun. O nutnosti rekonstruovat kuchyň se mluvilo už tehdy, na řadu ale přišla až nyní. Radnice za stavební úpravy zaplatí 15 milionů a zhruba stejnou částku za vybavení. Škola bude bez kuchyně minimálně do konce prosince a obědy jí bude vozit cateringové oddělení liberecké nemocnice. „Jídlo budou vydávat naše kuchařky. Máme asi 420 strávníků," dodala ředitelka školy. Protože bude provizorní jídelna v tělocvičně, ke cvičení nebude moci sloužit. Děti tak budou podle ředitelky buď na venkovním sportovišti, nebo chodit na vycházky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, školy, stavby, správa, základní, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti na dvou základkách už mají vysvědčení. Na Švermovku se vrátí za rok, školáci z Ruprechtic budou jíst v tělocvičně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.