Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Liberecká průmyslovka investovala do areálu v Tyršově ulici přes deset milionů

Liberecká průmyslovka, která vznikla před rokem sloučením střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické s textilní průmyslovou školou, investovala do areálu bývalé textilky v Tyršově ulici přes deset milionů korun. V novém školním roce tam otevře dvě nové třídy technického lycea.

"Nutné bylo vybudovat hlavně novou počítačovou učebnu včetně sítí, byly tam deset let staré počítače, které nevyhovovaly," vysvětlil ředitel školy Jaroslav Semerád.

Rekonstrukcí ale podle jeho zástupkyně Zuzany Pluhařové prošlo také sociální zařízení školy. "Což bylo pro nás velmi klíčové, protože sociální zařízení opravdu nebyla v dobré kondici. A další věc byla důležitá, aby měli studenti nové šatní skříňky," doplnila. V souvislosti s otevřením lycea podle ní vznikly kmenové učebny z jedné z šicích dílen v hlavní budově a jedné z laboratoří. Škola navíc pořídila za sedm milionů korun nové šicí stroje a další moderní techniku pro textilní obory.

Průmyslovka teď připravuje rekonstrukci hlavní budovy v Tyršově ulici, už letos na podzim půjde podle Semeráda k zemi budova dílen, na jejímž místě má vyrůst nová škola. Většinu původních textilních strojů z dílen získá Národní technické muzeum v Praze, část by mohla být vystavena v libereckém technickém muzeu. Rekonstrukce areálu se odhaduje na více než půl miliardy korun, zda se bude projekt realizovat, bude podle ředitele ale záležet na nově zvolené krajské reprezentaci.

Spojením dvou průmyslovek vznikla v Liberci největší průmyslová škola v Libereckém kraji se zhruba 1100 studenty. Průmyslovka dlouhodobě patří v kraji ke školám, kde je velký převis přihlášek. Na 300 míst v šesti oborech přišlo letos podle Semeráda 793 přihlášek, všechny třídy tak škola naplnila hned v prvním kole, jen na lyceu zůstalo z 60 míst deset neobsazených. "Ve druhém kole se na ně přihlásilo 43 zájemců," dodal ředitel.

Pro školní rok 2025/26 budou zřejmě na průmyslovce vzhledem k demografickému vývoji a menšímu počtu žáků otevírat jen jednu třídu technického lycea. V plánu je podle Semeráda zaměření na kybernetickou bezpečnost, po kterém je mezi zaměstnavateli velká poptávka.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Průmyslovky Liberec

Štítky ČR, školy, střední, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká průmyslovka investovala do areálu v Tyršově ulici přes deset milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.