Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Specializovaná nemocnice ve Vysokém se zatím modernizovat nebude. Ministr stopnul dotaci

Specializovaný Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou se zatím připravované modernizace a rozšíření nedočká. Pracoviště, kde mimo jiné operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové, přestává kapacitně stačit. Nemocnice proto připravila projekt modernizace pavilonu B a výstavbu nového pavilonu E za 83 milionů korun. Stát měl přispět 60 miliony. Dotaci ale nyní zastavil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). Jako první na to dnes upozornily Seznam Zprávy.

Podle Babišova ministra mělo specializované pracoviště získat dotaci díky lobbingu. „Celá ta dotační výzva nebyla z mého pohledu úplně transparentní a dá se označit za diskriminační právě proto, že akce byly vybrány řekněme selektivně, na základě nějakého politického zájmu,“ shrnul Adam Vojtěch. Za dotaci si přitom v minulosti přimlouvali poslanci minulé vlády z výboru pro zdravotnictví. Samotné Vysoké nad Jizerou, kterému zařízení patří, by nikdy nedokázalo ze svého na tak nákladnou modernizaci vyčlenit finance. Roční rozpočet města je totiž 40 milionů korun. „Bez dotace nemůžeme rekonstrukci uskutečnit. O dotaci se bude dále jednat,“ prohlásila ředitelka Marcela Škodová Seznam Zprávám.

Nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde už více než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Zařízení má 52 lůžek. Tamní lékaři se zaměřují nejen na poranění, ale i na léčbu degenerativních a vrozených vad. Velkou část operací představuje ošetření poškozených dětských rukou, na něž se specializuje primářka Alena Schmoranzová. Nedávno získal ústav speciální aparát k léčbě srostlých prstů u dětí, jako první v zemi má také například aparát pro léčbu vývojových vad u dětí, konkrétně deformovaného zápěstí.

Poptávka po službách ústavu se za posledních deset let zvýšila o třetinu. Loni bylo ve Vysokém hospitalizováno 3935 pacientů, ambulantně tam ošetřili dalších 24 113 pacientů. Z Libereckého kraje pochází zhruba čtvrtina hospitalizovaných a třetina ambulantních pacientů. Nedostatečná kapacita i nevyhovující prostory měla vyřešit naplánovaná modernizace. Projekt počítal s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizací měl projít i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně.

Foto Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou | Zdroj ČTK, Seznam Zprávy

Štítky nemocnice, Vysoké nad Jizerou, Adam Vojtěch, dotace, pavilon, Petra Kvitová, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Specializovaná nemocnice ve Vysokém se zatím modernizovat nebude. Ministr stopnul dotaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.