Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přivolejme s jarem naději. Liberecká Amelie nabízí pomoc nemocným s rakovinou

Upozornit na potřebu podpory onkologicky nemocných a jejich blízkých je cílem projektu Přivolejme s jarem i naději, který na březen připravilo liberecké Centrum Amelie. Spolek nabízí nemocným pomoc v sociální a psychologické oblasti, a protože nemoc zasahuje do života celé rodiny, poskytuje pomoc i jí, řekla koordinátorka libereckého centra Petra Kuntošová.

„Amelie v Liberci působí od roku 2015 a od té doby, jak se zvyšuje povědomí o jejích službách, přibývá i nemocných, kteří vyhledávají naše služby. Najdou nás u nemocnice v Jablonecké ulici," doplnila Kuntošová. V loňském roce podle ní poskytlo centrum odbornou pomoc 50 klientům. „A uskutečnili jsme více než tisíc kontaktů s nemocnými. Nejčastěji se na nás lidé obracejí s dotazy na vyřízení důchodů či prodloužení nemocenské, v otázkách návratu do zaměstnání a hodně využívané jsou v poslední době i psychologické konzultace," řekla.

Kampaň centra připravená na březen má lidem služby centra přestavit. Celý měsíc budou podle Kuntošové onkologická oddělení nemocnic v Liberci a Jablonci vyzdobená obrázky dětí. S nabídkou bezplatných služeb pro nemocné a jejich rodiny se mohou lidé seznámit 5. března v Centru Amelie během dne otevřených dveří, ale po celý březen také v libereckém obchodním centru Forum. Letáky budou díky podpoře města v liberecké MHD.

Vystoupení dětí

Pro pacienty libereckého onkologického centra připravila Amelie vystoupení dětského pěveckého sboru Slunečnice při ZŠ Švermova, pásmo scének a písniček dětí ze školy U Školy a výtvarnou dílnu. „Onkologická léčba je náročná a stresující, a proto se snažíme nemocným zpříjemnit pobyt v nemocnici a nabídnout program, který je na chvíli může odvést od jejich starostí a obav," řekla Kuntošová.

Spolek Amelie je neziskovou organizací, většina příjmů jde z grantů ministerstva zdravotnictví, Libereckého kraje, města Liberce a různých nadací. „Pomáhají i sponzoři a také příjmy z benefičních akcí," řekla koordinátorka centra. Na podporu bezplatných služeb pro onkologicky nemocné a jejich blízké se uskuteční dvě sbírkové akce - prodej tulipánů k MDŽ v obchodním centru Forum a jednodenní charitativní cvičení v některých fitness centrech, kdy výtěžek ze vstupného půjde na podporu bezplatných služeb pro onkologicky nemocné a jejich blízké.

Autoři | Foto Amelie Liberec

Štítky zdraví, rakovina, amelie, nemocnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přivolejme s jarem naději. Liberecká Amelie nabízí pomoc nemocným s rakovinou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.