Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další ohnisko koronaviru na Liberecku. V jednom podniku je přes třicet nakažených

Testy v Libereckém kraji odhalily nové ohnisko covidu-19 v jednom z podniků na Liberecku. V úterý tam testy prokázaly 22 nakažených hlavně mezi zahraničními dělníky, ve středu přibylo dalších 12 případů a testování pokračuje. Po jednání krajské epidemiologické komise v Liberci to řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Žádná nová opatření ale v kraji v souvislosti s nákazou zavádět nebudou.

První vrchol koronavirové pandemie měl Liberecký kraj na přelomu března a dubna, potom bylo v regionu minimum případů. „To se změnilo koncem června, kdy bylo první větší ohnisko v průmyslové zóně spojené se zahraničními dělníky, to už je zažehnáno, další případy už se tam nevyskytují," řekl Valenta. Nové případy na Liberecku podle něj s tímto ohniskem spojené nejsou.

Minulý týden se objevily případy na Jablonecku, kde bylo několik menších lokálních ohnisek. Nakažené odhalily testy i na úřadech a v sociálním zařízení. Třeba Jablonec ale připravil covid-19 téměř o polovinu strážníků. Nákazu novým koronavirem potvrdily testy u šesti pracovníků městské policie, dalších 15 lidí muselo do karantény. Kvůli nákaze je už týden v Jablonci nad Nisou zavřený plavecký bazén. I tam se ale podle Valenty situace zklidňuje. Svou zásluhu na tom podle něj zřejmě má i zavedení povinného nošení roušek ve zdravotních zařízeních včetně lékáren a ve vybraných sociálních zařízeních.

Za posledních sedm dní je nejhorší situace na Semilsku, kde na 100.000 lidí připadá téměř 15 potvrzených případů nákazy. Na Jablonecku jich je 12 a na Liberecku 11. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), potvrdily testy v Libereckém kraji od začátku pandemie 410 případů covidu-19, od minulého pátku tak přibylo 44 nových pozitivně testovaných. V kraji je podle hygieniků aktuálně 153 nemocných, dalších 209 lidí je v karanténě. Od začátku pandemie prošlo v kraji testováním 14.446 lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, nemoc, COVID-19, Vladimír Valenta, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, pandemie, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Mikez

Muzete mi vysvetlit,proc nenapisete v jakem podniku?

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 06:05Odpovědět

Další ohnisko koronaviru na Liberecku. V jednom podniku je přes třicet nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.