Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Potvrzených případů covidu v Libereckém kraji přibylo za týden 40

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 40 potvrzených případů onemocnění covid-19, o týden dříve jich bylo 50. Od prvního zjištěného případu v březnu koronavirem onemocnělo v kraji celkem 456 lidí, vyplývá z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR).

Nemocných je v kraji podle informací z krajské hygienické stanice aktuálně 141 lidí, o pět více než před týdnem. V karanténě je dalších 157 lidí, minulý pátek jich bylo 224. V souvislosti s covidem-19 v kraji nikdo další nezemřel, počet úmrtí tak zůstal na pěti. Ve všech případech šlo o seniory, kteří měli jiné vážné zdravotní komplikace.

Poslední větší ohnisko v kraji se objevilo minulý týden na Liberecku v průmyslovém podniku, kde je nyní 30 potvrzených případů. „Opět většinu tvoří zahraniční dělníci, kteří jsou ubytovaní v několika ubytovnách a pronajatých bytech napříč Libereckým krajem. Případy navazující na toto ohnisko se objevují ve všech okresech," uvedla v tiskové zprávě krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Návraty ze zahraničí

Další případy souvisí s návraty ze zahraničí či kontaktem s pozitivní osobou na společenské, pracovní nebo sportovní akci mimo Liberecký kraj. „Tyto případy na sebe generují další osoby v kontaktu, zejména rodinné příslušníky a spolupracovníky," dodala Balašová. Minulý týden předčasně skončil jeden dětský tábor na Jablonecku, účastníci nebyli z Libereckého kraje. Pozitivní test mělo po návratu domů dítě, které z jiných než zdravotních důvodů z tábora předčasně odjelo. U dalších 58 lidí byly výsledky negativní, vztahují se ale na ně karanténní opatření.

V Libereckém kraji musí lidé od 24. července znovu nosit roušky ve všech zdravotnických zařízeních, musí je mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky ve vybraných sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách. Už od začátku července platí zákazy návštěv v nemocnicích, návštěvy jsou omezené i v zařízeních sociálních služeb.

Situace je klidná

Přes výskyt nových případů hygienici hodnotí situaci v Libereckém kraji jako klidnou a zatím nehrozí nekontrolovaný komunitní přenos. Krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta ale upozornil, že z epidemiologických šetření zjišťují, že v mnoha případech lidé nechtějí přijmout osobní odpovědnost. „Mám na mysli takové případy, kdy neuzpůsobí své chování zřetelnému riziku, například když se dotyčný či dotyčná pohybovali v ohnisku či v případech, kdy čekají na výsledky vyšetření indikovaného kvůli zdravotním potížím," dodal.

Autoři

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, Krajská hygienická stanice, návštěva, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzených případů covidu v Libereckém kraji přibylo za týden 40  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.