Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Koronavirus se v Libereckém kraji šíří komunitně. Hygiena u třetiny nakažených neodhalí zdroj nákazy

Testy v Libereckém kraji odhalily za pátek rekordních 801 případů nákazy novým koronavirem. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví, bylo dosud maximem 647 pozitivních testů o den dříve. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty jde už v kraji o komunitní přenos, u 30 procent nakažených se nedaří najít zdroj nákazy. Komplikacím spojeným s covidem-19 už v kraji podlehlo 45 lidí, za posledních sedm dní jich bylo 18.

V Libereckém kraji v posledním týdnu přibývá v průměru 494 pozitivně testovaných denně. V přepočtu na obyvatele je aktuálně nejhorší situace na Semilsku, kde testy za posledních sedm dní odhalily přes 850 případů na 100.000 obyvatel. V rámci Česka je aktuálně nejhorší situace na Zlínsku, kde testy odhalily přes tisíc nakažených na 100.000 obyvatel.

Kapacity nemocnic v Libereckém kraji jsou zatím dostatečné. Nemocnice postupně omezily plánovanou péči, stále ale zajišťují tu akutní. Kapacity pro covidové pacienty postupně navýšily na 400 lůžek. Hospitalizovaných bylo v pátek 234, nejvíc v Liberci. Ve vážných případech využívají nemocnice k léčbě nemocných i plazmu dárců uzdravených z koronavirové infekce.

V Libereckém kraji odběry plazmy zajišťuje transfuzní oddělení největší Krajské nemocnice Liberec. „Díky zájmu a ochotě dárců krve i široké veřejnosti máme v tuto chvíli této plazmy dostatek, nicméně vzhledem k epidemiologické situaci v odběrech stále pokračujeme," uvedl dnes na sociálních sítích mluvčí nemocnice Václav Řičář. Zájemci o darování plazmy mohou nemocnici kontaktovat prostřednictvím e-mailu: transfuzni@nemlib.cz nebo telefonicky na 800 100 091.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, infekční onemocnění, COVID-19, nemocnice, Vladimír Valenta, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, okres Semily, Krajská nemocnice Liberec, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus se v Libereckém kraji šíří komunitně. Hygiena u třetiny nakažených neodhalí zdroj nákazy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.