Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ohnisko koronaviru na Novoborsku. Českolipský okres je na tom aktuálně nejhůř z celé země

Rozšíření nákazy v Polevsku u Nového Boru je za nárůstem počtu případů koronaviru na Českolipsku, které je z okresů aktuálně nejhorší v zemi. I na Novoborsku se už ale situace stabilizuje. Nové případy se nyní objevují jen mezi těmi, co byli v karanténě, řekl krajský hygienik Vladimír Valenta.

Za posledních deset dnů se v obci a okolí objevilo přes 60 potvrzených případů covidu-19, zhruba u 25 z nich je podezření na indickou mutaci. „Zatím bych ale nehovořil, že tam je," uvedl Valenta. Podle něj se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, zatím se neví, kdy budou.

Dvě počáteční ohniska nákazy koronaviru byla zjištěna ve škole a v jednom z podniků. „Byla provedena opatření, jak ohledně testování, tak ohledně izolací a karantén. Mateřská škola je uzavřená a jedna třída v základní škole. Udělaná jsou i opatření v podniku a nové případy se objevují jen mezi těmi, které jsme dali do karantény, tedy jde o očekávané případy," dodal Valenta.

Hygienici podle něj vytipovali další podniky, kde se bude dělat preventivní testování. „Ne, že by tam bylo ohnisko, ale abychom si doplnili obraz," řekl krajský hygienik. Zrušené byly také některé plánované akce v regionu. „Ve větší míře se také ve spolupráci s policií zaměříme na kontrolu dodržování mimořádných opatření na Novoborsku," uvedl Valenta. Podle něj se ale ukazuje, že covid jako problém přetrvává dál. „A očkování je pořád nejúčinnější zbraní," dodal krajský hygienik.

Aktuálně je sedmidenní incidence na 100 tisíc případů na Českolipsku na 117 případech, v ostatních částech Libereckého kraje mezi pěti a 44 případy. Za celý kraj v pondělí přibylo 32 nově potvrzených případů, o týden dříve jich bylo 61.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, mutace, česká lípa, COVID-19, Vladimír Valenta, karanténa, okres Česká Lípa, Nový Bor, Polevsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Kubiš

Když chci v komentáři odentrovat řádek, chci psát na další řádek nebo s pauzou mezi dvěma texty, odentruje to a komentář se hned uloží. Máte tu programátorskou chybu, opravte si to.

Čtvrtek, 27. května 2021, 11:36Odpovědět

Yukin Yukin

Kde asi udělali soudruzi chybu, lidi po návratu z dovolené roznesou nemoc, jak je to možné, když se dělají testy před cestou, na cestě, po cestě atd. Co spolucestující z letadla, kdo s nimi přišel do styku atd. včasným vystopováním by se to mělo zastavit, tenhle blbý případ může zase nákazu dostat do velké části populace.

Středa, 26. května 2021, 13:43Odpovědět

Pavel Kozelský

Ještě to ohnisko neizolovali? Chyba, velká chyba.

Středa, 26. května 2021, 11:21Odpovědět

Ohnisko koronaviru na Novoborsku. Českolipský okres je na tom aktuálně nejhůř z celé země  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.