Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Česku přibývá případů tuberkulózy. Příčinu vědci hledají

Státní zdravotní ústav oznámil, že řeší zvýšený výskyt případů tuberkulózy v České republice. Minulý rok to bylo za období od 1. března do 21. dubna 39 pozitivních nálezů, letos 57. Odborníci po příčině pátrají, souvislosti hledají v pandemii covidu či v příchodu ukrajinských uprchlíků.

Češi spolupracují s Evropským střediskem pro kontrolu nemocí

„Národní referenční laboratoř pro mykobakterie v posledních dnech zaznamenala nárůst kmenů M. tuberculosis zaslaných ke konfirmačnímu stanovení citlivosti na antibiotika. V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Do laboratoře bylo letos od 1.března do 21. dubna zasláno 57 pozitivních vzorků, minulý rok to bylo to za stejné období bylo o 18 méně.

Ústav spolupracuje s Národní jednotkou dohledu nad tuberkulózou Fakultní nemocnice Bulovka a Evropským střediskem pro kontrolu nemocí. Monitoring situace je podle střediska důležitý kvůli velkému přesunu lidí utíkajících před válkou na Ukrajině.

Na dva tisíce uprchlých žen spadá jedna nemocná

Evropské středisko podle informací Světové zdravotnické organizace odhaduje, že na každých dva tisíce vysídlených žen z Ukrajiny spadá jeden případ nemoci, na každých pět tisíc dětí do 14 let také jeden případ a stejně tak na každých 1600 mužů nad 65 let. V České republice je od začátku války evidováno přes tři sta tisíc uprchlíků.

„V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací, zda byl před příchodem již léčen,“ dodala Macková.

„Nedochází k žádné eskalaci tuberkulózy. To byl mýtus, kterým jsme byli v posledních týdnech konfrontováni"

O zvýšeném výskytu nemoci se v předchozích dnech mluvilo právě v souvislosti s příchodem ukrajinských uprchlíků. Ti ale podle ředitele pražských záchranářů Petra Koloucha žádné nebezpečí nepředstavují. „Nedochází k žádné eskalaci tuberkulózy. To byl mýtus, kterým jsme byli v posledních týdnech konfrontováni,“ prohlásil Kolouch na tiskové konferenci. Ti, které v asistenčních centrech ošetřují a nechávají hospitalizovat, mají podle něj chronická onemocnění, někdy spojená s postcovidovým syndromem, či jsou přímo covid pozitivní.

Příčina ale vůbec nemusí být v uprchlické krizi. „Údaje, které v tuto chvíli máme k dispozici, nám nedávají možnost jednoznačně ukázat na důvod zaznamenaného nárůstu počtu zaslaných kmenů M. tuberculosis. Vyšší počet zaslaných kmenů M. tuberculosis v březnu a dubnu letošního roku v porovnání se stejným obdobím předchozího roku může též souviset s poklesem počtu případů covid-19,“ informoval vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels.

„Náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze"

O nahlášené případy tuberkulózy se starají příslušné Krajské hygienické stanice. Pozitivní vzorky znovu vyšetřuje Národní referenční laboratoř pro mykobakterie. Potvrdí tak nález a definuje kmen, který nemoc způsobil. Bakterie tuberkulózy ale vedoucí laboratoře Věry Dvořákové roste pomalu a doba od odběru přes kultivaci až do zaslání do laboratoře čítá několik týdnů.

Nakažení z letmého kontaktu se lidé bát nemusí. „Náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze. K té je zapotřebí delší, doslova několikahodinový, kontakt s osobou, která vylučuje velké množství baktérií v hlenu z dýchacích cest,“ doplnila Macková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, tuberkulóza, covid, ukrajina, uprchlíci, Česko, COVID-19, uprchlík, Barbora Macková, Centers for Disease Control and Prevention, Petr Kolouch, Státní zdravotní ústav, ruská invaze na Ukrajinu, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku přibývá případů tuberkulózy. Příčinu vědci hledají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.