Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V liberecké krajské nemocnici budou onkologickým pacientům pomáhat dobrovolníci

Krajská nemocnice Liberec připravuje společně s centrem Amelie dobrovolnický program pro onkologii. Dobrovolníkem se může stát kdokoli starší 18 let, bude docházet na lůžkové oddělení onkologie a zpříjemňovat pacientům pobyt v nemocnici.

Centrum Amelie poskytuje psychosociální pomoc pro onkologicky nemocné a jejich blízké. „Tato práce je velmi důležitá. Velmi si vážím všech, kteří jsou ochotní nezištně věnovat svůj volný čas dobrovolnické činnosti,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Pomoc dobrovolníků v podobě rozptýlení oceňují jak pacienti, tak i jejich blízké osoby či zdravotníci. „Dobrovolník může například rozdávat tiskoviny, křížovky, předčítat pacientům, tvořit s nimi či se projít po oddělení. I obyčejné popovídání a přítomnost dává pacientům na chvíli zapomenout na nemoc a trápení,“ řekla koordinátorka dobrovolníků Amelie v Liberci Jitka Pavlatová.

Dobrovolnický program Amelie vznikl již v roce 2007 a aktuálně funguje v Praze, Olomouci, Hradci Králové a ve Středních Čechách. Je specifický tím, že se zaměřuje na úzkou oblast onkologie a zároveň nabízí účast i lidem, kteří sami s onkologickým onemocněním mají zkušenost.

I pro samotné dobrovolníky je to cenná zkušenost. Získají i školení v oblasti dobrovolnictví a onkopsychologie, pojištění, pravidelnou supervizi, metodické vedení, další vzdělávání a zázemí profesionální neziskové organizace s odborným know-how, informovala v tiskové zprávě Petra Kuntošová z centra Amelie. Zájemci se mohou hlásit přímo Amelii.

Dobrovolník může nalézt uplatnění také na onkologické ambulanci, kde předává pacientům informace a nabízí nápojový servis při čekání.

„Amelie mi otevřela oči. Uvědomila jsem si, co je v životě důležité a co jsou malichernosti. Díky dobrovolnictví jsem zažila spoustu krásných setkání a příběhů plných obyčejných věcí, ale i životní moudrosti. S nemocnými se často od srdce jak smějeme, tak pláčeme. Někdy to nejsou lehké okamžiky, jsou však velmi opravdové,“ podělila se o zkušenost jedna ze stávajících dobrovolnic Amelie.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, krajská nemocnice, onkologie, pacienti, dobrovolnictví, amelie, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Vladimír Richter, Praha, Olomouc, Hradec Králové, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Nevšiml jsem si, že byste sem dali jediný odkaz... Dva tipy: a) Spojit tyhle aktivity i s Hospicem sv. Zdislavy v Liberci. Zaslouží si to ti lidičky stejně. b) Mám v hlavě už rok myšlenku nějak jim zprostředkovat Liberec nebo i okolí nějakou projekcí, promítáním na TV.

Pondělí, 29. srpna 2022, 22:27Odpovědět

Dana Lexová

Dobrý den . Ráda bych zkusila se stát dobrovolníci amelie

Neděle, 28. srpna 2022, 22:01Odpovědět

V liberecké krajské nemocnici budou onkologickým pacientům pomáhat dobrovolníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.