Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Opravdu platíte jen tolik, kolik musíte? Výdaje za topení plynem mohou být nižší

PR článek

Myslíte si, že vaše výdaje za plyn jsou přiměřené? Možná vás vyvedeme z omylu, obvykle totiž lze částky na vyúčtování snížit o nezanedbatelné částky. Celková spotřeba plynu totiž nezávisí jen na tom, jak moc a jak často máte kohoutek na topení otevřený.

Je váš dům energeticky úsporný?

Kvalitní zateplení je samozřejmostí všech moderních staveb, kde se na spotřebu energie hledí jako na jednu z priorit. U těch starších ale zateplení často ještě chybí. Ať už bydlíte v rodinném, či bytovém domě, zvažte kompletní zateplení celé stavby, které může výdaje za vytápění snížit až o desítky procent.

Úpravy se ale dají dělat i v interiéru. Starší okna lze doplnit kvalitním těsněním a za radiátory lze instalovat reflexní fólie. Díky nim nebudete „topit do zdi“, ale vzduch bude proudit přímo do místnosti.

Izolovat můžete i jednotlivé místnosti v interiéru. Proč byste měli topit na chodbě, přes kterou projdete dvakrát denně? Izolujte od sebe jednotlivé místnosti a topte jen tam, kde to skutečně potřebujete. Naši prarodiče o tomto triku moc dobře věděli, my však topíme dnes pomalu i na půdě, je to přitom zcela zbytečné.

Starší kotel může být výhodné vyměnit

Starší plynový kotel nemusí dosahovat účinnosti moderních řešení. Úspora za plyn, kterou nový kotel přinese, může dosáhnout až 20 % vašeho posledního vyúčtování.

I změna dodavatele cenu obvykle sníží

Cena plynu dlouhodobě roste – to je skutečnost, kterou těžko změníte. Můžete ale změnit dodavatele. Jednotliví dodavatelé plynů totiž mají tendenci zdražovat stálým zákazníkům více než těm novým. Resp. nabízejí slevy novým odběratelům plynu, aby vás k přechodu motivovali. Využijte konkurence na trhu a snižte si výdaje – ať už tím, že dodavatele skutečně změníte, nebo tím, že na svého stávajícího dodavatele hrozbou vypovězení smlouvy vyvinete nátlak. Často vám dá stávající dodavatel slevu, aby vás jako zákazníka udržel.

Další užitečné tipy

Větrejte rychle a intenzivně. Před větráním nechte radiátor pod daným oknem vychladnout, ať vám teplo z něj zbytečně neuniká.

Pomoci mohou i chytrá řešení – kohouty topení ovládané termostatem a další moderní řešení, která optimalizují celkovou spotřebu.

Ohodnoť článek

Štítky energická úspora, energie, topení, plyn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravdu platíte jen tolik, kolik musíte? Výdaje za topení plynem mohou být nižší  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.