Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chronická bolest zad: Jaké jsou její příčiny, jak ji předcházet a léčit

PR článek

To, že se občas v noci špatně vyspíte a ráno se vzbudíte celí polámaní, je naprosto běžné. Pokud se ovšem z bolesti zad stane bolest chronická, nastává problém. Co řadíme mezi nejčastější spouštěče bolestí zad, jaké typy bolesti zad rozlišujeme a jak se dá bolesti předcházet a léčit ji?

Druhy bolesti zad

Když se řekne bolest zad, musíme upřesnit, v jaké části nás záda bolí. Podle toho, v jaké části páteře pacienta pobolívá, mluvíme o:

  • bolesti krční páteře,
  • bolesti zad mezi lopatkami,
  • bolesti bederní páteře,
  • bolesti zad v kříži.

Nejčastějšími typy bolesti zad jsou bolesti v bederní a krční oblasti. To není nijak překvapivé, protože právě tyto dvě oblasti jsou namáhány nejvíce. Pokud je bolest dlouhodobá, mohou se k ní přidat bolesti hlavy a nohou.

Jak odlišit akutní a chronickou bolest zad

Kromě oblasti se bolest zad rozděluje také podle toho, jak dlouho trvá. Překročí-li doba trvání 3 měsíce, nejedná se již o akutní, nýbrž chronickou bolest. V takovém případě je nutné okamžitě zakročit.

Nepodceňujte význam spánku

Jedním z důvodů, proč lidi postihuje bolest zad, je to, že podceňují význam a vliv kvalitní matrace na svůj život. To, na čem spíte, má ohromný vliv na kvalitu vašeho života. Investice do pěnové matrace z paměťové pěny, zdravotní matrace či jakékoliv jiné, která dosahuje určitých standardů a nabídne vám pohodlí během spánku, se vyplatí. Věřte tomu, že díky výborné matraci si užijete zdravý a vydatný spánek každou noc.

Zdroj obrázku: evrymmnt / Shutterstock.com

Protáhněte se během dne

Druhým nejčastějším důvodem toho, proč lidé trpí bolestmi zad, je celodenní sezení v práci a nesprávné držení těla. Kromě investice do zdravotní matrace tedy investujte i do pohybu. Stačí vám k tomu kvalitní obuv, ve které se vám bude příjemně chodit a každý den ujděte alespoň 8000 kroků. Zároveň, pokud trávíte celý den sezením u pracovního stolu, nezapomeňte si každou hodinu udělat přestávku na protažení.

Pravidelně se hýbejte

Kromě protahování během pracovní doby a pravidelné každodenní chůze přidejte do svého rozvrhu také pohyb. Vhodné cviky na bolest zad proberte s fyzioterapeutem a podle jeho doporučení je praktikujte.

Jak řešit bolest zad v těhotenství

Speciálním případem bolesti zad je ta v těhotenství. Zejména s blížícím se porodem může být někdy až nesnesitelná. K uvolnění bolesti lze provozovat speciální triky vhodné pro těhotné. Aby měla nastávající maminka jistotu, že je provádí správně, je vhodné navštěvovat buď přímo předporodní kurzy nebo docházet k odborníkovi.

Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Zařaďte do svého jídelníčku vhodné doplňky stravy

Kromě pravidelného pohybu a cvičení můžete do svého jídelníčku zařadit také doplňky stravy na svaly a kosti a přidat i vhodné doplňky stravy při cvičení. Pro podporu zdraví vašich kostí sáhněte po vápníku, fosforu a vitaminu D.Chcete-li aby se vaše zádové svaly po cvičení a posilování rychleji zregenerovaly, vsaďte na proteinové nápoje, kreatin a l-glutamin, který také pomůže snížit případnou svalovou bolest. Nezapomeňte se však poradit se svým lékařem.

Pokud nic nezabere, sáhněte po lécích proti bolesti

Kdyby cvičení, protahování, dostatečný přísun pohybu a doplňky stravy nezabírali, v akutních případech vám kýženou úlevu přinesou léky na bolest zad (po konzultaci s lékařem). Preferujete-li přírodní produkty, mohou vám úlevu poskytnout také přírodní masti, gely a spreje. Oblíbeným pomocníkem jsou též náplasti s hřejivým efektem, které si nalepíte na bolavé místo a necháte působit.

Zatočte s akutní i chronickou bolestí zad jednou provždy. Čím dříve si pořídíte kvalitní matraci, vhodnou obuv, zapracujete na správném držení těla a nebudete podceňovat obyčejnou chůzi a cvičení, tím dříve pocítíte úlevu a váš život bude opět bezbolestný.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bolest, matrace, doplněk stravy, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chronická bolest zad: Jaké jsou její příčiny, jak ji předcházet a léčit  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.