Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Proč nám Volný není volný? Vstřícná gesta nastavují nebezpečný precedens

„Karle, to nevadí. Jestli ten respirátor v práci nechceš nosit, my to nějak vymyslíme. Třeba ti dáme kolem poklady plexisklo.“ Myslíte si, že by podobná reakce zaměstnavatele v soukromé sféře byla reálná? Asi se shodneme na tom, že s největší pravděpodobností nebyla. Proč tedy děláme ústupky lidem, kteří mají být morálními autoritami?

Bystří tuší, že paralelou ke zmíněnému je ignorantské a provokativní chování dvojice moravskoslezských poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka, kteří byli zvoleni za SPD, ale nyní „kopou“ za své hnutí Jednotní – alternativa pro patrioty. Tedy za jakýsi „B“ tým Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury.

Oba dva členové alternativního hnutí, kterému předsedá ostravská Řekyně Pynelopi Cimprichová, se do povědomí široké veřejnosti dostali především tím, že v poslanecké sněmovně odmítají nosit respirátor.

A zatímco úřednice musí sedět s respirátorem osm až dvanáct hodin denně za přepážkou, podobně jako prodavačka v hypermarketu nebo policista ve služebním autě, dvojice zákonodárců k vládním opatřením přistupuje posvém. Ve společnosti, kde jsou pravidla nastavena stejně pro všechny, by naivní člověk čekal, že dvojici rebelů bude zabráněn přístup do Thunovského paláce, kde dolní komora zasedá. Opak je pravdou. Poslanecká sněmovna ukázala společnosti nebezpečný precedens, když na lavice obou hříšníků byla nainstalována plexiskla, navíc zaplacená z peněz daňových poplatníků.

Přiznejme si, že v tomto případě jsou peníze až na posledním místě. Třicetitisícovou investici rozpočet Kanceláře Poslanecké sněmovny nejspíš bez problémů snese. O poznání větším problémem je signál vyslaný veřejnosti, který nepřímo ukazuje, že v případě nedodržení toho, co žádají představitelé státu po dolních deseti milionech, si nejsme všichni rovni.

Například Deník N se tento týden obrátil na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka s dotazem, zda se zabýval tím, zda je možné oběma poslancům naúčtovat zbudování plexisklové přepážky. Vondráček ale neodpověděl.

Nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka tak odmítání dodržovat opatření, která dennodenně vymáhají policisté po českých občanech i za cenu použití "donucováků" a zaměstnavatelé po svých zaměstnancích, nic nestojí. Stále je ovšem možné, že dostanou správní pokutu za pohyb ve Sněmovně bez roušky. A nebo také možná ne. Stejně tak je možné, že se jednou dočkáme stejně nastavených pravidel pro všechny. A nebo také ne.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poslanecká sněmovna

Štítky komentář, Lubomír Volný, Marian Bojko, plexisklo, poslanecká sněmovna, Poslanecká sněmovna ČR, respirátor, Svoboda a přímá demokracie, Radek Vondráček, Tomio Okamura, Pynelopi Cimprichová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč nám Volný není volný? Vstřícná gesta nastavují nebezpečný precedens  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.