Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Český volič má krátkou paměť, tentokrát by ale neměl zapomenout

Dny Andreje Babiše a jeho Hnutí ANO zdaleka nejsou sečteny, jak by se někomu mohlo zdát na základě nedávno zveřejněného volebního modelu od společnosti Kantar. Podle jeho průzkumu by teď volby vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 34 procent a teprve za nimi by na druhém místě bylo až Babišovo ANO s 22 procenty. Volby jsou ale až v říjnu a paměť českého voliče je velmi krátká. Tentokrát by ale neměl zapomenout nejen na to, co se dělo a stále ještě děje v době koronavirové pandemie.

I když to teď vypadá, že premiéra Babiše a jeho věrné drtí pandemie koronaviru, že je na kolenou a čeká na poslední ránu, která by ho definitivně poslala do politických věčných lovišť, rozhodně tomu tak není. Andrej Babiš si teď pouze vybírá oddychový čas, zatímco jeho piaristé už začali tiše, ale velmi viditelně pracovat na tom, jak ho dostat před volbami zpět do sedla a na výsluní.

Situace v Česku už dospěla do stadia, že hůř, už asi nebude. Babiš vidí, že nemá kam hlouběji padnout. Všichni už si zvykli na to, že za jeho vlády podlehlo covidu přes 25 000 našich blízkých, přátel a spoluobčanů a stamiliony korun se nesmyslně utratily za předražené a mnohdy nefunkční ochranné pomůcky. Do Česka v příštích týdnech už snad začne proudit větší množství vakcín a rozjede se konečně toužebně očekávané plošné očkování, které by nás mělo vytáhnout z nejhoršího. Do té doby bohužel u nás ještě zemřou stovky dalších nemocných.

Premiér Babiš moc dobře ví, že tohle všechno už hravě ustojí a sám několikrát zdůraznil, že neodstoupí. Jeho hlavním nepřítelem za pár týdnů nebude koronavirus. Tím, kdo ho může ohrozit, je nepřítel z masa a kostí. Jde o Ivana Bartoše, šéfa Pirátů a podle posledních volebních průzkumů také žhavého kandidáta na post příštího premiéra. A toho Babiš nehodlá dopustit. Od minulého týdne jsme na sociálních sítích svědky začínající nechutné dehonestační kampaně, která má jediný cíl. Zdiskreditovat Bartoše i jeho Piráty. Je to jednoduché a účelné.

Prostřednictvím fake news se už na hlavy Pirátů začala valit špína. Na facebooku létají fotografie zesměšňující pirátského předsedu Bartoše a jeho manželku například kvůli jejich netradičnímu oblečení. Je třeba dodat, že šlo o fotografii z festivalu Prague Pride. Vedle této fotografie je fotka vystajlovaných manželů Babišových z nějaké VIP akce. To vše doprovázejí komentáře útočící na vzhled Bartoše a naopak velebící uhlazenost Babiše.

Cílovou skupinou takové kampaně jsou samozřejmě senioři, kteří tvoří velkou část voličů Andreje Babiše. K tomu stačí přihodit pár článků a komentářů o tom, že zlí Piráti seberou důchodcům část důchodů. Tou nejsilnější municí, která pak v Česku vyhrává volby, jsou oblíbení uprchlíci. Stačí tedy vypustit do světa dvě věty. Piráti vám sníží důchody! Pokud se dostanou k moci Piráti, přivezou do Česka uprchlíky. A obludná mašinérie se dává do pohybu. Je jisté, že letos před volbami budeme svědky naprosto nechutné předvolební kampaně, jakou Česko ještě nezažilo.

Vinu za nezvládnutou pandemii teď schytá od Babiše zlá Evropská unie, která nedokázala včas zajistit dodávky potřebného množství vakcín a neumožnila v Česku očkovat ruským Sputnikem. A zlá evropská léková agentura (EMA), která nedoporučuje k léčbě covidu zázračný přípravek proti koňským parazitům známý jako ivermektin, jehož dovoz Andrej osobně (a za zády svého ministra) dojednal až v Bulharsku.

Ostatně očkování už pro mnohé seniory přestává být to hlavní téma, na rozdíl od nás, lidí v produktivním věku. Velká část starších občanů už má za sebou očkování, nebo se ho dočká v nejbližších dnech a covid už pro ně nebude tím hlavním strašákem. Daleko více se začnou obávat avizovaného přílivu uprchlíků a nízkých důchodů, kterými je .

Volby jsou ještě daleko a paměť českého voliče je bohužel velmi krátká. Všichni také dobře víme, že před volbami Andrej Babiš rád sáhne do dnes již notně vyprázdněné státní kasy, aby rozhodil mezi určitou část občanů pár tisícovek, které by je měly neomylně nasměrovat k volební urně s hlasem pro Babišovo ANO. I před volbami je proto dobré si stále připomínat to, čeho jsme svědky od loňského března. Nikdo by neměl zapomenout na chaotické „nevládnutí“ premiéra a jeho party v těch nejtěžších dobách. A nikdo by neměl zapomenout na oběti pandemie. Jejich počet zatím přesáhl 25 000, ale toto číslo zdaleka není konečné. A zmínit je třeba tisíce uzavřených a zkrachovalých firem, živnostníků, hospod a armádu lidí, kteří pozbyli možnost vykonávat svoji dosavadní práci a profesi.

Poznámka: Autor není volič Pirátů

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky volby, volební průzkum, preference, veřejné mínění, Hnutí ANO, Andrej Babiš, premiér, dehonestační kampaň, Piráti, Česká pirátská strana, ANO 2011, Česko, pandemie, Starostové a nezávislí, KANTAR CZ s.r.o., Ivan Bartoš, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český volič má krátkou paměť, tentokrát by ale neměl zapomenout  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.