Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Zeman popírající sám sebe

Prezidentův projev vyvolal podle očekávání vlnu kritiky a nesouhlasu. Po týdnu zarputilého mlčení vystoupil v krotkém prostředí TV Prima a tím, co řekl, vlastně popřel sám sebe.

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Co vlastně zaznělo? Především tvrdil, že jsou dvě verze případu: nehoda a sabotáž. Vláda a parlament mají za to, že šlo o sabotáž způsobenou ruskými agenty, prezidentovi k tomu „chybí důkazy“. Při svých tvrzeních manipuloval s fakty tím směrem, aby podpořil myšlenku, že stále nic není jasné. Jeho slova udělala radost SPD a KSČM na domácí scéně, ihned ho pochopitelně užila i ruská státní média. Potud žádné překvapení.

Hlavní problém toho, co tvrdí, je nutnost důkazů. Ve Vrběticích totiž nešlo o klasický kriminální čin, ale o útok provedený cizí rozvědkou. Jeho odhalení a rozkrytí je tak z podstatné části práce kontrarozvědky – a ta se rozhodně nemůže na veřejnosti chlubit tím, jak pracuje a co zjistila. Zemanův požadavek „vše prokázat a zveřejnit“ je tak a priori nesplnitelný, což samozřejmě ví.

Vysvětlení toho, co výbuch muničního skladu způsobilo, tak bohužel zůstává otázkou důvěry, nikoliv důkazů. Tajné služby, policie a vláda i parlament této verzi věří, občanovi nezbývá než věřit jim. Pokud argumenty stačí i našim spojencům napříč Evropou, měly by stačit i Miloši Zemanovi – pokud nemá v úmyslu vlastní zemi škodit. Prý nestačí, proto tedy škodí.

Zeman ve svém projevu navíc popřel sám sebe. Minulý týden podpořil bezprecedentní vyhošťování diplomatů Ruské federace, které ve svém důsledku rozebere zdejší zpravodajsko-diplomatickou rezidenturu na atomy. A nyní do televize tvrdí, že vůbec nic za prokázané nemá. A nenašel si čas ani poděkovat spojencům.

To může znamenat jedinou věc: strach. Ví, že vláda by diplomaty vyhostila tak jako tak, v této oblasti nemá prezident žádné pravomoci. Zároveň se bojí, že by přímé popření vládní verze událostí mohlo donutit parlament ke krokům k jeho sesazení. Senát je tomu nakloněn, Sněmovna by mohla změnit názor. Nemenší je jeho strach, že by tváří v tvář kroku vlády vypadal slabě. Nejjednodušší cestou je tedy vládě kroky požehnat a pro kamery svůj postoj zase otočit.

Zeman si nechal zadní vrátka pro to, aby mohl svůj postoj zase otočit a vrátit se do polohy, kterou držel doposud: kritizovat českou kontrarozvědku a hájit ruské zájmy. Vlastně to dělá pořád. A co z toho plyne pro budoucnost? Že příště musíme volit lépe.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto repro FTV Prima

Štítky Miloš Zeman, proslov, Vrbětice, komentář, prezident, Parlament České republiky, TV Prima, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, Úřad vlády České republiky, Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman popírající sám sebe  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.