Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Nenadávejme českému prezidentovi. On se zdiskredituje sám. Úplně

Řekl už mnoho věcí, které bylo možno označit za pochybné, ne-li přímo lživé. Dalo by se říct, že zneužívá faktu, že má neomezený přístup k informacím (a médiím), zatímco jeho publikum (a leckdy i oponent) zpravidla ne. Nemůžeme tedy plně posoudit, zda a kdy nás balamutí. Lidé ho berou vážně, protože jeho úřad je vážený. U koho jiného se spolehnout, že nás zaměřeně neuvádí v omyl? Ano, řeč je o prezidentovi republiky. České republiky.

Autorem je Alex Röhrich, který vyučuje na katedře českého jazyka a literatury na Fakultě Přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

V oblastech politických, ekonomických či státních většina z nás stěží posoudí, kdy prezident říká pravdu, kdy ji zčásti převrací, případně kdy lže. To zvládnou jen odborníci v jmenovaných oblastech – politoložky a politologové, ekonomky a ekonomové nebo taky právničky a právníci. Ti lidé nás o tom pak můžou poučit. To je důvod, proč bychom měli vždycky naslouchat víc informačním pramenům, nespoléhat jen na jeden, i kdyby to byl prezident.

To, co se ale odehrálo v Partii TV Prima o tomto víkendu, bylo něco jiného. Stačí zdravý rozum a srdce na pravém místě, aby bylo poznat prezidentovo nenávistné a zároveň tak bezdůvodné plivnutí do obličeje bezbrannému. Někomu, kdo není jeho nepřítelem ani politicky, že by měl důvod využívat média, aby ho zdiskreditoval, ale ani jeho nepřítelem lidským, aby měl záminku potírat ho. Navíc když se dotyčný ani nemůže bránit. Pominu teď všechny citové záležitosti, že se to určitě někoho bolestně dotklo, že někoho tak hrubé nepochopení celého problému mohlo namíchnout. Chtěl bych poukázat jen na dvě čiré nepravdy, které byly v prezidentově názoru obsažený, byť jedna spíš nepřímo.

Začnu právě tou. Tedy transgender lidé, o nichž tady mluvím, kdyby nebylo jasno, opravdu nejsou ti, kdo se ráno probudí a řeknou si: „Už mě nudí žít jako žena/muž. Jdu k doktorovi a změním si pohlaví!“ To dnes může vědět každý, kdo dovede číst. Můžeme dlouze analyzovat, jak se stane, že se člověk, zjednodušeně řečeno narodí v „nesprávném“ těle. Vědci to zkoumají, lékaři a psychologové se s tím snaží pomáhat těm, kterým se to stane. V ideálním případě jim pomáhají lidé v jejich okolí – rodina, přátelé, kolegové, studenti a další blízcí… Tak to bylo v mém případě a jsem za to dodnes vděčný. Jsem přesvědčený, při respektování všech, kteří to vnímají daleko komplexněji než já, že to zpravidla není věc volby. A že si člověk takový osud dobrovolně nevybere. Pokud už mu musí čelit, je to proto, že chce sladit svůj život psychický a fyzický, někam patřit. Ano, i to říkám hodně zjednodušeně, ale dejme tomu.

A za druhé je stejně tak dobře známo, že i když někteří translidi na konci dlouhé léčby dojdou třeba až k chirurgickému zákroku, nedopouštějí se sebepoškozování. Jak uvedla na pravou míru i Daniela Písařovicová v rozhovoru s Lenkou Královou v DVTV (29. června), není sebepoškozování trestný čin. Ale i kdyby byl, translidí se to netýká. Operaci provádí autorizované pracoviště po velmi uvážlivém procesu postupné změny. Cílem není jedince poškodit, ale naopak mu pomoct. Ano, bolí to a je to náročné, ale je to kontrolované a odborné.  Někteří z nás si tuto cestu zvolí, zatímco jiní ne. Tohle je ta jediná volba, kterou transčlověk podle mého názoru má.

Říct něco takového, jako řekl Miloš Zeman v televizi Prima před stovkami tisíc diváků, mezi nimiž jsou i ti, kteří mu bezvýhradně věří, může podle mě skutečně jen ten, kdo je plný zášti a žije ve svém zlém světě. Nebo ten, kdo je úplně hloupý.

Kdyby něco takového udělal někdo nám blízký, nejspíš bychom mu vyčinili, možná dokonce i vynadali, zvýšili bychom na něj hlas, asi by v afektu padlo i nějaké to ostřejší slovo. Chtěli bychom tím docílit, i když třeba ne úplně adekvátním způsobem, aby dotyčný člověk změnil názor, aby uznal, že řekl něco, co není v pořádku. Ale prezidentovi to nedělejme. Nehodí se urážet hlavu státu, byť ona to činí kdekomu a kdy se jí zlíbí. Nechceme přece klesnout na jeho úroveň. A za druhé proto, že nás prezident, který je nás všech, už dlouho stejně neposlouchá. Mám za to, že je užitečnější uvědomit si, že se ten, kdo tak ostentativně pohrdá svými lidmi, dokonale diskredituje úplně sám.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky Česko, Technická univerzita v Liberci, Miloš Zeman, Daniela Písařovicová, Lenka Králová, TV Prima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenadávejme českému prezidentovi. On se zdiskredituje sám. Úplně  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.