Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Není to nějaká vzdálená válka, která se nás netýká, říká politolog Jakub Lysek

Pořád jsme doufali, že k tomu nedojde. Rusko dnes napadlo suverénní stát v plné své síle. Vše k tomu ale směřovalo. Analytici a politologové v poledních dnech tentokrát překvapivě přesně předpověděli, že k tomu dojde. Důvodů je několik. Ve svém komentáři pro Drbnu je shrnuje politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci.

Autoritářský stát prostě vedle sebe nemůže mít svobodnou zemi, která v minulosti byla součástí kdysi mocného impéria a navíc je mu kulturně blízká. Ukrajině se ekonomicky překvapivě dařilo, což dokládá i fakt, že na českých dálnicích potkáváme možná k naší nelibosti vedle polských i ty ukrajinské kamiony.

Obchod s Ukrajinou pomáhal všem a pokud jste byli na dovolené ve Lvově nebo Kyjevě, nešlo si nevšimnout, že se tato města od těch ruských začínají pomalu lišit. Právě to se však nelíbilo autoritářskému vůdci, který v postupné změně spatřoval ohrožení.

Ne, že NATO pošle stovku vojáků do Pobaltí, nebo přejede přes D1, ale to, že Ukrajina ukáže cestu obyčejným obyvatelům Ruska, že demokratický systém, ekonomický rozvoj a obchod s Evropou je možný.

Nyní se nehraje jen o celou Ukrajinu. Další na řadě jsou Pobaltské státy a v divokých představách Putina je i propojení Kaliningradu s Běloruskem. Putin bude nově testovat ochotu bránit tyto malé státy. Na Ukrajině se bojuje i za nás. Není to nějaká vzdálená válka, která se nás netýká. Pamatujme prosím na to.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aspen Institute

Štítky komentář, válka, Ukrajina, Rusko, Jakub Lysek, Univerzita Palackého v Olomouci, Vladimir Vladimirovič Putin, NATO, Baltské státy, Kyjev, Lvov, Evropa, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Není to nějaká vzdálená válka, která se nás netýká, říká politolog Jakub Lysek  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.