Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Debata? Bizarní výměna dárků a návrat starého Babiše

Po prezidentských debatách na České televizi a Primě ve čtvrtek souboj prezidentských kandidátů vyvrcholil na Nově. Debata s podtitulem Cesta na Hrad byla rozdělena na dvě složky, v pět hodin odpoledne začala část, do které dostalo pozvání pět kandidátů, kteří nemají tak vysoké volební preference jako trojice Petr Pavel, Andrej Babiš (ANO) a Danuše Nerudová, jejichž část začínala v osm hodin. O bizarní momenty naštěstí nebyla nouze ani v jedné z obou částí.

První část nabídla hlavně Hilšerův odchod

Debaty, která začínala v pět hodin odpoledne, se účastnili ti, kteří podle volebních preferencí nepatří do sestavy svaté trojice. Pojďme si krátce shrnout jejich působení v odpolední části debaty, kterou moderovala Bára Divišová. Ta chvílemi pochodováním kolem stolečku připomínala mnohem méně urostlou a mnohem méně důraznou Michaelu Jílkovou.

Marek Hilšer se postaral o absolutně nejlepší moment debaty, a to hned chvíli po začátku, kdy oznámil, že nechce setrvat v debatě, do které nebyli pozváni všichni kandidáti, ale jen ti, kteří nepatří do trojice s nejvyššími volebními preferencemi.

„Je to neférové především vůči voličům, kteří mají právo na to, aby jejich kandidáti vystupovali za rovných a spravedlivých podmínek. Mám za to, že prezident této země musí umět hrát férovou hru. Musím proto tuto debatu opustit," řekl, podal ruku všem zúčastněným, na svém stolečku nechal svou fotku a odešel středem. Skvělý moment! Kdyby to udělali všichni, bylo by to asi nejlepší.

Kdybych s někým pil panáka kdykoliv, když Jaroslav Bašta řekl, že odvolá vládu, byl bych o půl šesté vylitej jak Rokytka v Zemanově štábu. Karel Diviš byl zase trochu divočejší, ale jeho vystupování už nemělo tak zběsilou atmosféru jako při debatě, kterou přenášela Česká televize. Možná byl klidnější, ale možná jsme si na něj už trochu zvykli.

Pavel Fischer a Tomáš Zima tam byli taky. Na toho posledního skoro vždycky zapomenu.

Nesdílím názorovou ani hodnotovou orientaci s Babišem, populismus je problémem současné doby, říká Petr Pavel

Jméno generála Petra Pavla je čím dál častěji skloňováno ve spojení s nadcházející prezidentskou volbou. Šedesátiletý elitní voják ve výslužbě sice oficiálně svou kandidaturu ještě neoznámil, ambicí zapojit se do boje o prezidentský post se ale...

Debatu otevřela bizarní výměna dárků 

Po 4399. dílu seriálu Ulice a zprávách přišla na řadu večerní část debaty, které se pod pevným i když místy viditelně nervózním vedením Reye Korantenga účastnili Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová.

Večerní část debaty začala stejně jako ve středu na Primě bizarním předáváním dárků jak na nejtrapnějším vánočním večírku. Oba pánové dali Danuši Nerudové kytici, Babiš navíc daroval Pavlovi svou klasickou červenou kšiltovku s nápisem „Silné Česko“, čímž reagoval na to, že Pavel při středeční debatě na Primě položil na Babišův prázdný řečnický pultík pro změnu svou červenou kšiltovku s nápisem „generál“.

Do čtvrteční debaty na Novu přinesl Pavel Babišovi makronky. Kdybyste to náhodou nevěděli, Andrej Babiš navštívil Macrona! Babiš jel do Francie a setkal se s Macronem! Andrej Babiš byl u Macrona! Možná jste o tom od Babiše ještě neslyšeli. Pro jistotu to v debatě zmínil asi tolikrát jako Bašta to, že po zvolení by odvolal vládu.

Při odpovědi na první otázku, která expremiéra konfrontovala s tím, že sám sebe označuje za krizového manažera, se ještě Babiš snažil držet blahosklonnou rétoriku, která však působila spíš naučeně a neupřímně. Snaha však Babišovi moc dlouho nevydržela a po chvíli ukázal se divákům takový, jakého ho dobře známe. Obnovil dobře známé arogantní zabarvení řeči s otravným zvyšováním tónu na konci slov, začal chaoticky míchat češtinu se slovenštinou, rozjel silná gesta a už tradičně vzpomněl polistopadový kartel.

O návratu starého Babiše svědčil taky fakt, že když Rey zhruba v půlce debaty ukázal čas, během kterého jednotliví kandidáti mluvili, nebylo překvapením, že zatímco Pavel a Nerudová mluvili něco přes šest minut, Babiš měl namluveno už minut jedenáct.

Ten, kdo kandiduje na post prezidenta, by si neměl táhnout žádný balvan z minula, říká Danuše Nerudová

Podle aktuálních předvolebních průzkumů rostou šance Danuše Nerudové na její zvolení první českou prezidentkou. Nejen o své vizi, ale také o tom, jak přistupovat k zastropování cen energií, zda přijímat ruské uprchlíky před mobilizací a o ženách...

Pohledy do kamery a Pavlovy smeče

Danuši Nerudové se poslední prezidentskou debatou rozhodně nepodařilo zvýšit své šance na návrat do hry o postup do druhého kola, které má podle sázkových kanceláří už velice malé. Mezi Babišem a Pavlem, kteří na své odpovědi a výroky vzájemně neustále reagovali, působila dáma spíš jako malé dítě, které se snaží jednání dvou kohoutů na jednom smetišti urovnat.

Petr Pavel měl sice namluveno nejméně ze tří kandidátů, často se mu ale dařilo pomocí stručných vyjádření udeřit hřebíček na hlavičku. Na Babišovy inkevtivy reagoval buď jen mlčením, krátkou větou nebo vtipnou smečí, na kterou mu Babiš nahrál hned několikrát. Například tehdy, když Pavel po Babišově dlouhém monologu jen klidným hlasem pověděl, že „Andrej Babiš se dokáže pochválit i za to, že vyjde slunce.“

Jako televizního diváka mě celou dobu rozčilovaly pohledy prezidentských kandidátů do kamery během jejich odpovědí. Kdybych byl Rey Koranteng, nelíbilo by se mi, že moji respondenti při odpovědích navazují oční kontakt s kamerou, a ne přímo se mnou.

Když se Nerudová a Babiš dívali skrz televizi přímo na mě a něco říkali, běžela mi hlavou jen jedna věc. Prostě se dívejte na toho, komu odpovídáte, ne do kamery, vypadá to strašně. Do kamery se můžete dívat, až budete na Hradě předtáčet vánoční poselství pro plebejce.

Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová. Je celkem zajímavé si uvědomit, že jeden z těchto tří lidí bude příštím českým prezidentem. Už mezi nimi máte vybráno, nebo to hodíte někomu jinému?

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tn.cz

Štítky debata, komentář, prezident, televize, Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Debata? Bizarní výměna dárků a návrat starého Babiše  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.